Rozhovor s pilotem bobu: Dominikem Dvořákem

Pilot našeho nadějného dvojbobu Dominik Dvořák si našel chvíli a poskytl serveru Cysnews.cz krátký rozhovor nejen o ambicích do nadcházející Olympijské sezóny, ale také o nedávno absolvovaném kondičním soustředění.
Pro aktuální informace a super fotky a videa z přípravy našich Olympijských nadějí sledujte instagram @dyykej

Dominik a Honza

Dominiku moc díky za tvůj čas a rovnou začneme.

Blíží se olympiáda v Pyeongchangu, už víte, kolik posádek budete moci postavit na start?

Celkem rychle se nám to blíží. V současnosti ještě nevíme, kolik českých posádek bude startovat na OH. Uzávěrka kvalifikace je myslím dva závody (přesně je to leden 2018) před samotným OH, takže o účasti se ještě bude rozhodovat v průběhu sezony před OH. Ve zkratce ale kritéria známe a v současnosti, kdyby byla OH, tak moje posádka se kvalifikuje určitě s 2bobem a 4bobem a posádka Honzi Vrby nejspíš jen se 4bobem. Takže zbytek sezony to bude boj o to tyto pozice udržet a nejlépe vylepšit!

Ovlivni počet posádek nějak závody v nadcházejícím SP, popřípadě EP?

Samozřejmě každý národ bude bojovat o co nejlepší umístění a tím pádem i o co nejvíce posádek na OH. Takže rozhodně se ještě budou karty míchat. I já a moje posádka samozřejmě budeme chtít vybojovat co nejlepší umístění v světovém žebříčku, tak abych měl co nejlepší startovní pozici na OH!

Kolik má v současné době bobový tým jmen, ze kterých může vybrat to správné složeni posádek?

V současnosti máme více jmen, než je potřeba do dvou posádek a každý chce na OH! 🙂 Z nových i stávajících uchazečů se samozřejmě bude vybírat jako každý rok na předsezonních testech v Liberci na trenažéru. Tyto testy budou takovým prvním rozstřelem, kdo s kým pojede minimálně první půlku sezony.

Kdy budete mít testy a jak myslíš že dopadnou?

Orientační testy máme už v průběhu přípravy, ale to je spíš pro trenéra, tak aby věděl, jak stavět dál tréninky. Například teď na konci soustředění jsme měli orientační silové testy. Teď 15.7. mám mít orientační atletické testy. A další víkend 22.-23.7. bychom měli jet do Německa do Oberhofu na ledový trenažér. Tam budou už první testy s bobem, od kterých se postupně bude odvíjet rozdělení posádek pro sezonu. ty hlavní testy před sezonou (MČR v bobových startech) měli být v první půlce září, ale je možné že se bude s termínem ještě hýbat. V plánu totiž bylo ještě jedno soustředění u moře právě po těchto testech, ale vzhledem k dotacím a situaci kolem peněz přerozdělovaných na sport od ČUS, je možné, že se nikam nepojede a následně by se MČR posouvalo víc k sezoně, takže ke konci září. Začátkem října by se mělo jet už do ledového koryta jezdit.
Pilot má svojí pozici jasnou, takže u mě testy budou o zjištění, jak jsem na tom například oproti loňsku. Nicméně jsem zvědavý, jak dopadnou testy pro brzdaře, protože vidím, jak se neuvěřitelně zlepšují silově i rychlostně. A taky proto kdo se nanominuje do mojí posádky.

IBSF oznámila, ze letošní letní MS musí zrušit. Vy jako zlaty a stříbrný medailista z loňska musíte být určitě zklamán.

Já se přiznám, že nejsem! A celkem chápu zrušení letního MS z důvodu malého počtu přihlášených. Osobně mám ambice předvést co nejlepší výsledek na OH a tak nemá smysl narušovat přípravu laděním formy na letní MS. A myslím si, že tento přístup mají i ostatní národy, proto se nikdo nepřihlásil. Nicméně vždy to pro nás byla výzva, protože je to to jediné, co můžeme v ČR trénovat a jak ukázalo loňské MS, tak jsme jedni z nejlepších na světě ve startech, takže je nám to líto.

Co je Vašim cílem do nadcházející sezony?

Olympiáda!
Doufejme, že dobře dopadne kauza kolem ČUS a budeme mít prostředky na to se kvalitně připravit, předvést maximální výkony v předolympijských závodech a pak hlavně předvést co nejlepší výsledek na OH. Já osobně si to tam nepojedu jenom užít!
Ve zkratce tedy zajíždět co nejlepší výsledky v předolympijských závodech a následně co nejlepší výsledek na OH.



Booking.com

Když už jsme u Olympiády, jaké jsou očekávání od celé Olympijské sezóny?

V nadcházející sezoně bohužel nemáme dostatek financí na to abychom mohli odjezdit celý světový pohár, takže pojedeme evropský pohár a následně až se přesune světový pohár do Evropy, tak se připojíme. V evropském poháru by bylo potřeba zajíždět co nejvíce pódiových umístění, což jsme si už loni vyzkoušeli, takže to jde a tím se vyrovnat bodům ze světového poháru. No a následně ve světovém poháru se umisťovat postupně co nejvýš, také jako loni, kde jsme si vyzkoušeli, že můžeme bojovat s těmi nejlepšími (6.místo SP v Innsbrucku). Po nominaci na OH potom co nejlepší výsledek na OH. nechci si dávat nějaké limity. Samozřejmě nějaké očekávání mám a vím, jak na tom jsem, ale nerad bych se tím svazoval. Bude to o tom dát do toho samozřejmě totální maximum a uvidíme, jak to dopadne. Věřte, že já si to na OH nepojedu jenom užít! 🙂

Kde jste teď byli v rámci přípravy na soustředění a na co bylo zaměřené?

Byli jsme od 26.6. do 7.7. v Polsku na dalším z kondičních soustředění. Soustředění se konalo v Polsku především proto, že máme polského trenéra, který nám zde zajistil kvalitní podmínky na trénování. Ubytování, strava, ale i prostředí pro trénování super. Sezona nám začíná až v říjnu, takže jsme dost v přípravném období, takže soustředění bylo především o posilovně, běhání různých úseků na stadionu, nebo dynamických odrazech, nebo odhodech.


Mohl bys v kostce popsat svůj den na soustředění?

Klasický den na soustředění probíhal asi tak, že v 8:00 jsme se sešli na snídani, která byla super bohatá! 🙂 (vajíčka, slanina, párky, zelenina atd…) Pak chvíli klid na pokoji a většinou od 10:00 dopolední fáze. Záleží na tom, co bylo zrovna v plánu, ale například jedno dopoledne jsme šli silový trénink, ve kterém bylo hlavně posilování s činkou – přemístění, dřep, mrtvý tah, výrazy atd. Od 13:00 jsme se vrátili na hotel, kde jsme měli oběd. Po obědě zase na pokoj a dost většinou jsme zalehli a spali! 🙂 I když jsem se také snažil udělat něco do školy, nebo ostatní do práce. Od 16:30 pak byla odpolední fáze, kde jsme měli po dopoledni na plánu rychlost. Ta se skládala z frekvenčních cvičení a krátkých běžeckých úseků. Po odpolední fázi jsme často ještě zašli na pláž a do moře “zaledovat” nohy. Moře bylo relativně studené, takže to šlo. 🙂 V 19:00 jsme měli večeři. Po večeři jsme s klukama zašli třeba na nějaký sladký dort na molo k pláži, nebo si jenom sednout k moři. No a pak už jen spát, protože samotné tréninky byli náročné, tak abychom dostatečně zregenerovali.


Jak bude dál pokračovat příprava po návratu?

Po návratu ze soustředění se vrátíme do klasického devítidenního cyklu. Tréninkové fáze budou jen jednou denně, protože škola, práce atd. Ale v plánu jsou prodloužené víkendy v Liberci na našem reprezentačním trenažéru, kde už budeme pomalu trénovat naše hvězdné starty. 🙂

 

 

Jaké jsou pocity v průběhu přípravy?

Jako každoročně přípravné období je velice náročné, zvlášť když sezona je pro nás dlouhá. Od délky sezony se odvíjí i přípravné období. Je to vždy to co nejvíc bolí, ale člověk to musí přetrpět a vydržet, protože z toho všeho následně čerpá v sezoně a kdy jindy tomu dát co nejvíc právě než před OH! Já osobně se občas v tréninku přemlouvám, ale vždycky si představím jak tlačím bob na OH a to mě hrozně nakopne! 🙂

 

A na závěr jedna technická – kolik váží bob? 😊

Můj 2bob váží přibližně 180-185kg, ale záleží také na nás, když my budeme těžší, tak je možné ho ještě odlehčit na nějakých 175kg. Stejné je to u 4bobu, u kterého se s tou vahou hýbe ještě víc, ale sám o sobě váží okolo 220-215kg.

Dominiku díky moc za tvůj čas v přejeme za celou redakci Cysnews.cz pevné nervy a hodně síly v přípravě a zároveň hodně štěstí v nadcházející sezóně.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *