Nová loděnice Dukly je pýchou armádního sportu

 Ve středu byla na Císařské louce za přítomnosti náměstka ministra obrany Tomáše Kuchty, náčelníka Generálního štábu Armády České republiky, armádního generála Josefa Bečváře, předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala a dalších hostů slavnostně otevřena zrekonstruovaná loděnice pro veslaře a rychlostní kanoisty.

Nová loděnice



Původní loděnice – foto.fsb ASC Dukla

Nová loděnice

Místo, kde za desetiletí vyrostly generace úspěšných reprezentantů. Je nyní celé nové . Díky výrazné žluti září do všech stran podél Vltavy jako nepřehlédnutý maják. Medailisté ze světových soutěží Ondřej Synek nebo  Josef Dostál a Martin Fuksa a další členové Armádního sportovního oddílu Dukla Praha najdou na ostrově pražského Smíchova špičkové zázemí. Nejmarkantnější změnou přestavby třípodlažní loděnice je oproti předešlému objektu rozšíření prostoru pro pohybovou a silovou přípravu.

Původní budovu zvedlo nově vybudované podkroví. Zde je  posilovna a místnost s trenažéry. Ta byla původně na jiném místě stavby .Tím bylo umožněno výrazné zvětšení mužských i ženských šaten. Zároveň byly uvolněny prostory pro vybudování regeneračního úseku, v němž jsou nyní k dispozici kromě masážní místnosti i sauna s ochlazovací kádí, infrasauna a hydromasážní vany. V objektu se nachází i sklad lodí, jídelna, odpočinkové místnosti, závodnické pokoje a kanceláře.

Stavět se začalo začátkem února letošního roku, dokončená stavba byla předána do užívání 5. prosince. „Mezi oběma daty leží tři sta dnů svědomité a činorodé práce, kterou odvedl jak generální projektant Atelier M1, tak dodavatel, akciová společnost Metrostav. Hezčí mikulášskou nadílku si Dukla snad ani nemohla přát. Však také Mikuláš na daru pro dukláky nešetřil,“ připomněl Tomáš Kuchta cenu, která přesáhla 63 milionů korun.

Sklad lodí



Výhled z loděnice

 

Hosté byli nadšeni

„Dámy a pánové, Angličané říkají – My Home, my Castle, aneb můj dům – můj hrad. Nic nebrání tomu, aby totéž neříkali o své loděnici i ti, kteří v barvách Dukly přivážejí medaile ze světových soutěží. Proto jsem si jistý, že investice do nové loděnice se Armádě České republiky přinejmenším v posílení jejího dobrého jména a prestiže u české i světové veřejnosti mnohonásobně vrátí.“

Loděnice nadchla i náčelníka Generálního štábu, armádního generála Josefa Bečváře. „Je vždycky potěšující být na místě, kde se něco velkého povedlo. Jde o objekt, který ten předchozí převyšuje ve všech směrech. Je úplně někde jinde a vytváří ideální podmínky na získání skvělé kondice a špičkové závodnické formy,“ říkal po prohlídce loděnice Josef Bečvář.

„Sportovci, kteří v sezoně odjíždějí k závodům do celého světa, tady mohou v přípravě využívat všechny moderní tréninkové doplňky. Vždyť kolem vidíme samé špičkové technologie. Přeji našim rychlostním kanoistům a veslařům, aby jim toto dílo pomáhalo k ještě lepším výsledkům, a aby budoucí generace vodáků, které tu budou vyrůstat, navázaly ještě úspěšněji na ty předchozí,“ přál si náčelník Generálního štábu.

Slavnostní přestřižení pásky významnými hosty