MČR v atletice 2017 den třetí 11.6.2017

Třetí den atletického mistrovství v Třinci zahájil předsunutý závod kladivářů, který za neúčasti Lukáše Melicha vyhrál Miroslav Pavlíček. Jelikož tento závod byl předsunutý daleko před celým odpoledním programem, naše redakce jej neshlédla a můžeme tedy referovat pouze z výsledků.

Hlavní program byl zahájen úderem 13. hodiny, kdy se postupně rozběhly další disciplíny finálového dne. Zaplněné tribuny očekávaly vystoupení naší nejúspěšnější atletky posledních let Barbory Špotákové a ta je také nezklamala a v rekordu Mistrovství vyhrála výkonem 64.09 m a potěšila tak nejen sebe ale i publikum. Během závodu měla velmi dobrou náladu, protože jsme mohli vidět, jak se ochlazovala ve vodním příkopu a dokonce své reprezentační kolegyni Zuzaně Hejnové popřála úspěšný start na 200 m. Zuzana Hejnová na své netradiční trati 200 m po příjezdu z Diamantové ligy v Římě ve finále skončila na 5. místě v čase 23.94 sec. Naplnila tak podmínku Českého atletického svazu o nutné účasti reprezentantů na MČR pokud chtějí startovat na vrcholných událostech jako je ME nebo MS.

Z technických disciplín nejvíce vzruchu přinesla soutěž tyčkařek, kde Amálie Švábíková vytvořila nový český juniorský rekord výkonem 4.50 m a obsadila druhé místo za Romanou Maláčovou se stejným výkonem, která však pouze o 5 cm nesplnila limit na MS v Londýně. Jiřina Ptáčníková , která se vrací po zranění  obsadila 3. místo  výkonem 4.30 m a budeme se těšit na další zlepšení a splnění limitu na MS 2017 v Londýně ..Ve skoku do výšky žen dominovala Michaela Hrubá a to výkonem 1.91 m, kdy se pak neúspěšně pokoušela o limit na Mistrovství světa v Londýně 1.94 m. Pokusy však byly nadějné a můžeme se domnívat, že v nejbližší době limit pokoří.

Další dvě technické disciplíny skok do dálky žen a trojskok mužů byl bez ambicí možností splnění limitů na vrcholné soutěže mužů a žen a tak tak dálku žen opanovala vícebojařka Eliška Klučinová výkonem 6.26 m a nechala za sebou specialistky této disciplíny.  V trojskoku mužů zvítězil Jiří Vondráček výkonem 15.75 m, který je na současné české poměry výborný avšak za evropským potažmo světovým průměrem daleko zaostávající. Tato naše dříve elitní disciplína, kde nemůžeme nevzpomenout na Milana Mikuláše a Jana Čada a další , kteří měli daleko přes 17 metrů , nyní skomírá a 16 metrová hranice je limitem pro současné skokany. Doufejme, že se v blízké budoucnosti objeví další kvalitní trojskokani.V dalších běžeckých disciplínách se stal na 800 m Mistrem České republiky slávistický běžec Filip Šnejdr v dobře vedeném taktickém běhu a v ženách zvítězila při neúčasti našich dvou nejlepších běžkyň Diany Mezulianikové a Lenky Masné, zkušená Kateřina Hálová.Nejkratší překážkové běhy opanoval Václav Sedlák a vícebojařka Kateřina Cachová.200 metrů vyhrála v kategorii žen Nikola Bendová v českém juniorském rekordu a v mužské kategorii zvítězil Pavel Maslák v národním rekordu 20.46 s .



Booking.com

400 metrů překážek vyhrála Denisa Rosolová a dalo by se říci stylem start-cíl, avšak bohužel nesplnila limit na Mistrovství světa 2017 a bude se o něj muset pokoušet v dalších závodech. Stejnou disciplínu mužů vyhrál Vít Müller. V tomto závodě se snažil mu být soupeřem Jan Tesař, avšak na jedné z překážek upadl a do cíle došel s ohromnou ztrátou.Hladkou čtvrtku při neúčasti našeho elitního běžce na této trati Pavla Masláka vyhrál Patrik Šorm a v ženské kategorii šestnáctiletá atletka Barbora Malíková. V kouli mužů zvítězil novopečený český rekordman Tomáš Staněk a to velmi krásným výkonem z druhé série 21.61 m.

Nejhodnotnějším výkonem tohoto mistrovství z hlediska světových tabulek se stal výkon Jakuba Vadlejcha v oštěpu mužů, který předvedl třineckým divákům hod světových parametrů a to do vzdálenosti 87.07 m a můžeme jej vyhlásit jako nejlepším atletem tohoto mistrovství protože tento hod splňuje parametry světové atletické špičky. Tento výkon má hodnotu pátého místa ve světových tabulkách, avšak Jakub již hodil delší pokus a tím toto místo drží – 87.91 m.

Celkově Mistrovství České republiky v severomoravském Třinci  přineslo velmi krásné atletické výkony a dobrou diváckou kulisu. Časový program Mistrovství České republiky je v posledních letech velice náročný, jelikož předsunutá disciplína je již v pátek a sobotní časový program má velkou polední pauzu a nedělní blok je směřován do odpoledních hodin. Jistě umístění disciplíny jako koule mužů v Táboře a skok o tyči v Třinci zatraktivní atletiku pro širokou veřejnost, leč možná by bylo dobré třeba tyto závody vložit do nedělních hodin, čímž by se časový program zkrátil na dva dny. Je to však jen úvaha našeho webu a uvidíme, co přinesou další ročníky a těšíme se, co nás čeká v roce 2018.

One thought on “MČR v atletice 2017 den třetí 11.6.2017”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *