Ambice českých atletů na MISTROVSTVÍ SVĚTA – 4.-13.8. 2017 Londýn

Dnešního dne odletěla první část české atletické výpravy čítající celkově 12 mužů a 15 žen do dějiště Mistrovství světa v atletice do Londýna. Jako vždy, menší část atletů odlétá s medailovými ambicemi a další s možnostmi umístění ve finálových bězích či závodech v technických disciplínách.

V letošním roce se stala naše výprava oštěpařskou velmocí, protože na závody odjíždí 4 oštěpaři a dvě oštěpařky. Právě v obou těchto disciplínách, jak u mužů, tak u žen, máme největší medailové ambice, a to jmenovitě u Báry Špotákové, která letos opět exceluje svými vynikajícími výkony a její forma v poslední době graduje k tomuto MS. V mužské kategorii máme čtyři zástupce, a to z důvodu, že nejlepší z nich, Jakub Vadlejch v loňském roce vyhrál Diamantovou ligu a dostal tudíž divokou kartu pořadatele. Můžeme tedy v závodě mít čtyři oštěpaře jmenovitě Petr Frydrych, Jaroslav Jílek, Vítězslav Veselý. Posledně jmenovaný letos neprokazuje oslnivou formu, ale jistě se připravil na vrchol sezony a může všechny překvapit. Nesmíme zapomenou z oštěpařské rodiny na Nikol Ogrodnikovou, která bude bojovat o postup do finále z kvalifikace.

Zuzana Hejnová a Dana Jandová při odletu do Londýna

Druhou početnou skupinou jsou tyčkaři. V mužské kategorii dva muži a v ženské kategorii tři ženy. V mužské kategorii jsou oba dva naši závodníci, jak Jan Kudlička, tak Michal Balner svými výkony vyrovnáni a pohybují se v první desítce světových tyčkařů, jelikož závod tyčkařů je vždy velkou loterií, můžeme i zde očekávat medailové výsledky. Samozřejmě je potřeba se dostat do hlavní soutěže přes kvalifikaci. Zde si myslím, že pro Jana Kudličku, toto nebude žádný problém, protože je již velmi zkušený závodník a většinou kvalifikacemi na velkých mistrovstvích prochází, uvidíme, zda Michal Balner dozrál jako víno a bude také úspěšný v kvalifikačním závodě.

V ženské kategorii naši zkušenou dvojici Jiřina Ptáčníková a Romana Maláčová doplnila ještě na pozvání IAAF Amálie Švábíková. U prvních dvou jmenovaných, pokud potvrdí v kvalifikaci svoji současnou formu, měly by bez problémů postoupit do hlavního závodu, pro nejmladší z trojice Amálii bude postup malým vítězstvím. Ona však již letos všechny přesvědčila, jakou je velkou bojovnicí a pod zkušeným vedením trenéra Pavla Berana má velkou šanci proniknout mezi elitu světových tyčkařek. Tedy tyto dvě disciplíny čítají jedenáct českých atletů, což z 27členné výpravy tvoří téměř třetinu.

Nyní se dostáváme k další skupině potenciálních medailistů a těmi jsou běžkyně na 400 m překážek Zuzana Hejnová a vrhači Tomáš Staněk a Ladislav Prášil. Samozřejmě nesmíme zapomenout na Denisu Rosolovou, která však, při vší úctě k jejím minulým výsledkům letos po nehodě v Bělehradu a dalším výpadku v tréninku zřejmě ohrožovat medailové pozice nebude. Zuzana Hejnová po změně trenéra se těsně před Mistrovstvím světa srovnala s tréninkem a její výkonnost prudce vzlétla, a tudíž zvýšila medailové ambice i případné obhájení mistrovského titulu.

Barbora Špotáková

 



Booking.com

Tomáš Staněk po létech tápání a neúspěšných kvalifikacích konečně našel svoji pravou tvář, a po medailovém úspěchu z Bělehradu v letní sezoně úspěšně atakuje nejvyšší příčky atletických tabulek ve své disciplíně a nemůže tak nebýt adeptem na medaili. Druhý náš vrhač, Ladislav Prášil, neoslňuje takovýmito výkony, avšak jeho zkušenosti a bohatá medailová historie ho opravňuje k minimálně pěknému finálovému umístění.

Nyní se dostáváme k závodníkům, kteří dle tabulkových výsledků a prokázané formě v letošním roce budou bojovat o finále, ale nejsou bez možností i medailového umístění. První z nich se představí dálkař Radek Juška, který se pohybuje v neredukovaných tabulkách svým novým českým rekordem 8.29 m na 11. místě světových tabulek. Objektivně vzato by medaile od tohoto skokana byla velkým překvapením, ale výkonnostně na medailové pozice má natrénováno a dálka je také velmi nevyzpytatelná disciplína.

Radek Juška odlet do Londýna 2.8.2017

Na 1 500 m se představí naše běžkyně Simona Vrzalová, která bude bojovat o postup z rozběhu, i když to bude mít velmi těžké a složité, protože s jejím časem se nachází na 67. místě neredukovaných světových atletických tabulek.

Na 400 m se v mužské kategorii představí Pavel Maslák. Na rozdíl od halových závodů, kde vládne již několik mnoho let a je ověnčen jak evropskými, tak světovými tituly, na venkovní dráze je v tabulkách na 65. místě. Samozřejmě je možnost postupu z rozběhu, ale finálová účast je zřejmě tomuto talentovanému atletovi dost vzdálena. Na 1 500 m v mužské kategorii se představí Jakub Holuša, který bude mít také velkou konkurenci v afrických běžcích, ale speciálně tato disciplína je o taktice a někdy se ani těm nejlepším nepodaří postoupit díky špatně vedenému běhu. Jakub Holuša se pohybuje těsně za první dvacítkou běžců, a tak můžeme u něho očekávat velký boj o finále.

Z mužů můžeme zmínit vícebojaře Adama Sebastiana Helceleta, který po odstoupení z nominace Jiřího Sýkory kvůli zranění zůstal sám v poli českých závodníků a jeho deváté místo ve světových tabulkách jej opravňuje k boji o nejlepší umístění.

V ženské kategorii nás budou zastupovat dvě vícebojařky. Kateřina Cachová a Eliška Klučinová. Obě tyto vícebojařky budou bojovat o co nejlepší pozici ve startovním poli, ale s největší pravděpodobností na medailové umístění budou vzhlížet z uctivé vzdálenosti. Přesto se budeme těšit na co nejlepší jejich výkony na úrovni osobních rekordů.

Mladá a nadějná výška ověnčená tituly z mládežnických kategorií Michaela Hrubá, bude bojovat o postup do finále ve své disciplíně, dále kladivářka Kateřina Šafránková má stejné ambice se probojovat do finále, ale jistě nepomýšlí na medailová umístění, tj. zatím pro obě dvě atletky vysoko. Dále nás budou zastupovat atletky Anežka Drahotová v chůzi, Lucie Sekanová na 3 km překážek nebo na 3 000 m SC a Eva Vrabcová-Nývltová v maratonu. Těmto všem třem atletkám budeme držet palce k umístění v jejich disciplínách.

Optimismus našim atletům při odletu na tvářích nechyběl a tak můžeme směle se těšit na krásné zážitky při sledování Mistrovství světa a v koutku duše i přát stoupat naši vlajku na nejvyšším stožáru a našeho atleta na nejvyšším stupni vítězů při poslechu té nejhezčí skladby, kterou chce každý sportovec při svém výkonu slyšet, naši národní hymnu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *