K zřícenině hradu Valdek

Dnešní výlet jsme zahájili v žel. stanici Jince,  Východiskem trasy bylo náměstí v Jincích u restaurace a hotelu Eška,. Kam nás dovedla silnice od nádraží kolem benzínové pumpy, rybníka .Dále jsme pokračovali kolem zřejmě starého pivovaru a zde jsme se napojili na modrou turistickou značku a došli na náměstí. Pokračovali jsme do kopce po pravé straně náměstí.

Huráá k hradu

Dále naše cesta se ubírala krajinou mírně do kopce kolem elektrovoltaické elektrárny a zchátralého zámečku. Přes tři vesnice Křešín, Felbabka a Podluhy. Z části se jednalo o zpevněný povrch lesních cest a z části o asfaltové silnice a malá část po frekventované silnici na Hořovice. Celá tato trasa kopíruje hranice Vojenského újezdu Brdy. Až v obci Podluhy na návsi se rozloučíme s modrou značkou a pokračujeme již dále po žluté a  vnoříme se přímo do tohoto vojenského prostoru, který je přístupný pouze v sobotu, neděli a ve svátky , jelikož zde probíhají pravidelné vojenské střelby. Předem je důležité se informovat na stránkách obce Jince nebo vojenského újezdu, zda neprobíhá některá z mimořádných akcí, v tom případě, je tato část uzavřena. Bohužel celou cestou za Jince jsme nenarazili ani na jednu otevřenou restauraci, proto doporučuji se vybavit občerstvením na podstatnou část výletu.

Po vstupu do vojenského újezdu stoupáme již prudčeji. Avšak stále velmi příjemně nahoru lesem až do nadmořské výšky zhruba 600 m n.m. Výhledy zde nejsou žádné . Jsme v hlubokém lese. Zajímavostí tohoto lesa je, čistě smíšený les, kde se nalézají modříny, borovice, smrky, duby, habry, břízy a pohled na opadávající modříny současně se zelenými smrky a borovicemi je velmi zajímavý. Zhruba po dvou km se dostaneme na překvapivě udržovanou a vysoce kvalitní asfaltovou cestu, po které dojdeme s malou možností přestávky na rozcestí Krejčovka, kde je turistické posezení až k zřícenině hradu Valdek.

U hradu Valdek

Nalézá se zde zřejmě i vojenská základna s parkovištěm, kam můžeme přijet i autem. Toto však nemohu potvrdit, protože jsme  pěší turisté. Hrad Valdek byl zpřístupněn po více než 60 leti letech , kdy se nalézal uvnitř vojenského újezdu . Je to klasická hradní zřícena, kde nemůžeme očekávat ani průvodce ani pokladnu ani občerstvení. Hrad je možno si prohlédnout se zvýšenou opatrností sám. Je záhadou, že po dlouhých letech neobydlenosti tohoto hradu je stále větší část obvodového zdiva zachována a dovedeme si jasně představit jak hrad vypadal v době svého největšího rozvoje.


Valdek je zřícenina raně gotického hradu ze třináctého století s mladšími dostavbami, nacházející se v katastrálním území Chaloupky v Brdech, patřícím od roku 2016 k obci Chaloupky v okrese Beroun a k CHKO Brdy, na jihozápadním spočinku (či spíše postranním vrcholku) kopce Berance. V roce 1346 byl hrad obléhán, od dob třicetileté války je pustý. Dochovaly se rozsáhlé části opevnění, věž a zbytky renesančně upraveného paláce z šestnáctého století. Pod hradem směrem k potoku se nachází kamenné moře. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR.

zdroj : wikipedia.org


 

DNES JE HRAD NEPŘÍSTUPNÝ



 

Uvnitř hradu

Mystičnost tohoto místa zvýraznila naše cesta k hradu. Kdy není jasné, z jaké strany a kudy je vstup do této zříceniny. Šli jsme tedy tak, jak nás kroky vedly a zničeho  nic jsme se objevili nad menším asi 3 metry hlubokým srázem. Po prohlídce hradu jsme zjistili, že toto bylo jediné místo, kde kudy se vstupovalo do hradu, jelikož zde byl padací most a hlavní brána. Pocítil jsme zde, že nás vedly kroky desítek a stovek návštěvníků hradu ve středověku.

DNES JE HRAD NEPŘÍSTUPNÝ

 

Valdek – Foto : cysnews.cz – Valdek 

Hurá z hradu

Po prohlídce jsme se vrátili asi 3 km po žluté značce. A v místě,  kdy uhýbá ze silnice jsme dále pokračovali dolů a na všech odbočkách vždy doprava. Jedná se o velice dobře udržované asfaltové cesty. Poslední vesnice před návratem do Jinců jsou Ohrazenice, které svým umístěním domů na stráních připomínají krajinu v Pošumaví. Poté již klesáme do Jinců a dostáváme se opět na náměstí, kde máme možnosti se občerstvit v restauraci Eška, kterou jsme využili k dobré večeři. Od této restaurace na vlakové nádraží je to zhruba volnou chůzí 20 minut.

Výlet z roku 2012