Zastupitelé budou řešit Zlaté vejce a Strnadovo zahradnictví

Jaký bude osud bývalého Strnadova zahradnictví ve Veleslavíně? Zůstane na vltavském nábřeží u Štefánikova mostu park? Co bude s prolukou na Vítězném náměstí? Bude se stavět na louce u jižní zdi obory Hvězda? Nejen o těchto návrzích bude ve čtvrtek 2. listopadu rozhodovat Zastupitelstvo hl. m Prahy. Celkem projedná přes 170 podnětů na změny územního plánu. U zastupitelstvem schválených podnětů bude zadáno podrobnější zpracování, které prověří návrhy detailně.

Mezi ostře sledované změny patří návrh na vybudování obytného souboru na místě bývalého Strnadova zahradnictví u železniční tratě v Praze 6. Veřejnost změnu úspěšně napadla u soudu, zejména kvůli předimenzované kapacitě zástavby. Poté, co Nejvyšší soud potvrdil zrušení dříve schválené změny, požádal investor o zahájení nového projednání.

„Vzhledem k tomu, že se podařilo vlastníkům části pozemků navázat komunikaci s občanskými iniciativami, které se o rozvoj území zajímají, máme na stole nový podnět, který je k území citlivější než soudem zamítnutá změna. Proto zítra předložím zastupitelům návrh, který je ve shodě s rozsudkem, a v následujících měsících budeme projednávat upravený návrh na revitalizaci území, které je nyní velmi zanedbané,“ uvedla náměstkyně primátorky a radní hl. m. Prahy pro oblast územního rozvoje Petra Kolínská.




 

Zastupitelstvo čeká také hlasování o návrhu na přeměnu dnešního parčíku v předpolí Štefánikova mostu na stavební parcelu. Městská část Praha 1 zde začátkem roku představila projekt galerie pro Slovanskou epopej. Hlavní město Praha ale pro umístění Muchova díla upřednostňuje pražský Těšnov. Městská rada těsnou většinou šesti hlasů v srpnu tohoto roku doporučila další rozpracování tohoto podnětu.

 

„K zeleným plochám v centru města je nutno přistupovat velmi obezřetně. I proto nyní pod patronací Institutu plánování a rozvoje vzniká studie pro kultivaci celé Revoluční ulice a jejího okolí. Ta má podrobně a koncepčně řešit i tento prostor. Historicky je tato parcela vedena vždy jako nezastavěná. Proto návrh na přeměnu na stavební parcelu nepodpořím,“ řekla Petra Kolínská.