Jednání o osudu „Hrabalova“ Paláce Svět

Další jednání s italským vlastníkem Paláce Svět o rekonstrukci povede za MČ Praha 8 v pondělí 15. ledna místostarosta Petr Vilgus. Cílem je zahájení skutečné rekonstrukce zchátralé budovy a obnovení obchodního parteru, případně prodej vlastníkovi, který se o rekonstrukci zaslouží.

MČ Praha 8 v roce 2018 zahájila ve spolupráci se soukromými developery rozsáhlé úpravy centra Libně. Např. revitalizaci širšího okolí Palmovky a Dolní Libně. „Byla by škoda, pokud by jediným zchátralým místem této části Osmičky zůstal Palác Svět. To je také jedním z důvodů, proč jsem se obrátil na italského majitele budovy a jeho zástupkyni v Česku paní Miroslavu Nečasovou. Schůzka k tématu rekonstrukce Paláce Svět proběhne v pondělí 15. ledna,“ říká místostarosta prahy 8 Petr Vilgus. „Pevně doufám, že majitel pan Crispino začne brát vážně požadavky místní radnice a občanů, kterým vadí stav této památky,“ dodává Vilgus.

Cílem schůzky je tedy získání jasného stanoviska a záruky, že majitel buď zahájí rekonstrukci nebo budovu prodá společnosti, která se postará o její opravu. Požadovat bude místostarosta Vilgus minimálně to, aby došlo k obnově obchodního parteru včetně automatu Svět a k obnově kachlíkové fasády, která byla zničena před několika lety. 

Palác Svět

Palác Svět je ve špatném stavu už desítky let. Současný italský vlastník nechává budovu chátrat. Provedené tzv. rekonstrukční práce mu spíš ublížily, než pomohly. „Není možné, aby v centru Libně byla podobná ruina další desetiletí. A to ani nemluvím o historickém a kulturním významu, kterou palác Svět pro Libeň má,“ naráží Vilgus na spisovatele Bohumila Hrabal, který řadu let bydlel nedaleko. „Společně s Egonem Bondym a Vladimírem Boudníkem Hrabal často navštěvoval místní Automat Svět, do kterého také umístil děj řady svých povídek,“ objasňuje význam Paláce Svět Vilgus.



Booking.com

V minulosti existovaly snahy o vyvlastnění budovy ve veřejném zájmu. Bohužel, městská část nemůže z veřejných rozpočtů řešit podobné případy. Protože na odkup a rekonstrukci této jedné stavby by padla značná část úspor Prahy 8. V minulosti se mi podařilo dohodnout lepší budoucnost pro Karlínská kasárna. Podobné aktivity se snažím prosadit u majitelů karlínské Invalidovny nebo bývalé výtopny s charakteristickou skořepinovou střechou nazývané Mazutka. Popisuje své úsilí Vilgus.

„Přál bych si, aby 110. výročí narozenin Bohumila Hrabala v roce 2024 už proběhlo v plně obnovené budově s kavárnou, kinem a restaurací. Vrátit by se sem mohla i pobočka městské knihovny, která v Libni doposud není,“ uzavírá Vilgus.

Palác Svět je konstruktivistický činžovní a obchodní dům vystavený v letech 19321934. Nejvíce jej proslavil. Současný majitel, firma Crispino, získala nemovitost v roce 1998. Od roku 2003 je budova kulturní památkou.

 



Booking.com