Výstavu Arcivévoda Ferdinand II. Habsburský můžete navštívit ve Valdštejnské jízdárně




 

Do 25. února můžete ve Valdštejnské jízdárně navštívit unikátní výstavu Arcivévoda Ferdinand II. Habsburský. Renesanční vladař a mecenáš mezi Prahou a Innsbruckem.

Letos uplynulo 470 let od chvíle, kdy syn českého a uherského krále Ferdinanda I. arcivévoda Ferdinand II. Habsburský (1529–1595) přijel do Čech, aby zde zastupoval zájmy habsburské dynastie. Před 450 lety se pak arcivévoda ujal vlády nad Tyrolskem. Dvojité výročí se stalo podnětem pro vznik mezinárodní výstavy, která byla před Prahou představena na zámku Ambras. Ten je dnes díky Ferdinandovi nejstarším dochovaným muzeem na světě.

sbírka zbrojí

Ferdinandův pobyt v českých zemích se protáhl na dlouhých dvacet let, během nichž přestavěl Pražský hrad, vybudoval renesanční letohrádek Hvězda.

Pro děti bude na výstavě připraven speciální prohlídkový okruh, který přiblíží mladšímu publiku vybrané předměty panovníkovy sbírky. K výstavě bude vydán rozsáhlý katalog i obrazový průvodce a po celou dobu jejího trvání bude probíhat bohatý doprovodný program, a to nejen v dobovém ateliéru na balkoně Valdštejnské jízdárny.

Část výstavy představují exponáty z Ferdinandovy kunstkomory. Vidět můžete poklady z drahých kovů, kamenů, skla i vzácných přírodnin, jako jsou korály, lastury či roh nosorožce, různé druhy hodin a další přístroje, fosilie, mučicí nástroje a jiné kuriozity, ale také vzácné obrazy, knihy a rukopisy.

Na výstavě můžete vidět například žertovnou stolici Fangstuhl  z 2. poloviny 16. století z Tyrolska. Ve společnosti hodující vínu v rámci Bakchova rituálu na Ambrasu židle připoutala hosta a mohl ji opustit až poté po vypil plný pohár vína, který měl pro pány objem 0,6 litrů a dámy 0,2 l.

V prvním patře si můžete prohlédnout znázornění nejvýznamnější renesanční slavnosti v Čechách 8. listopadu 1558. Dvoudenní oslavy na počest příjezdu císaře Františka Ferdinanda I. do Prahy zahrnovaly divadelní představení, rytířský turnaj, rytířský turnaj, ohňostroj v Královské zahradě u této příležitosti byl slavnostně otevřen letohrádek.

Otevírací doba

Denně mimo pondělí 10.00–18.00

Vstupné
Základní 220 Kč
Snížené 150 Kč
Rodinné 350 Kč
Školní skupiny 30 Kč
Adresa

Valdštejnská 3, Praha 1

Doprava

metro A – Malostranská, tram 12, 18, 22 – Malostranská

 

 

Více informací naleznete ZDE

 

Výstavu Arcivévoda Ferdinand II. Habsburský můžete navštívit ve Valdštejnské jízdárně



Booking.com