Týden Francie v Praze proběhne od 14. do 25. června

Již čtvrtý ročník Týdne Francie se letos uskuteční v Praze od 14. do 25. června . Jeho cílem je  zdůraznit význam vztahů, které se rozvíjejí mezi Francií a Českou republikou v oblasti hospodářství i kultury.

Program  je velmi všestranný a zajímavý, zahrnuje kromě kulturních a gastronomických akcí také významné události jako je například předání cen Francouzsko-české obchodní komory  za mimořádný přínos v oblasti česko-francouzských ekonomických vztahů. Za zmínku stojí jistě také konference „Budoucnost nádraží“, na které budou diskutovat zástupci odvětví železniční dopravy z České republiky a Francie o budoucnosti železniční infrastruktury ve městech 21. století. Tato konference se uskuteční na Francouzském velvyslanectví v pátek 23. června.

V Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR  proběhne 15. června od 16 hodin  přednáška profesora Jean-Marie Lehna, nositele Nobelovy ceny za chemii, o současných perspektivách chemického výzkumu. Seminář bude probíhat v angličtině a je určen zejména vědcům a studentům.

Ve čtvrtek 22. června od 16 do 18 hodin se na Francouzském velvyslanectví uskuteční setkání pro české studenty, kteří se chystají studovat ve Francii: Mohou zde získat cenné rady týkající se studentského života (ubytování, administrativní záležitosti, sociální zabezpečení), zkušenosti studentů, kulaté diskusní stoly k jednotlivým městům a ochutnávka francouzské gastronomie. (80 volných míst).

Registraci na tuto akci naleznete na : www.francealumni.fr/fr/poste/republique-tcheque/agenda/3112


 


Pokud zavítáte v neděli 25. června  na Francouzské velvyslanectví v Buquoyském paláci, můžete se zúčastnit Dne otevřených dveří a francouzského trhu. Buquoyský palác byl postaven v letech 1736 až 1738 a od roku 1919 je sídlem francouzské diplomatické mise. Od dob první republiky byl místem, kde se tvořily a rozvíjely francouzsko-české vztahy. V neděli 25. června 2017 od 11.00 do 16.00 máte jedinečnou příležitost si prohlédnout tento skvost barokní architektury. V zahradě paláce můžete od 11 do 20 hodin navštívit francouzský trh, který nabídne u několika stánků barbecue, ústřice, sýry, palačinky, zmrzlinu, jemné pečivo.

V rámci týdne Francie proběhnou na několika místech Prahy  výstavy a divadelní představení.

Francouzský institut v Praze je významným střediskem francouzské kultury a vzdělávání. V kině 35 je možné pravidelně sledovat francouzské filmy v původním znění, k dispozici je zde též knihovna. Ve středu 21. června od 18 hodin zde proběhne den otevřených dveří, tentokrát ve stylu stylové taneční slavnosti. Na programu je prodej nápojů a grilovaných pokrmů, trh s francouzskými rukodělnými výrobky a specialitami, francouzské karaoke, zábavný program pro děti a koncerty.

Francie je však známá také především svojí gastronomií. Francouzsko-česká obchodní komora vás zve k návštěvě francouzských podniků , restaurací, kaváren a vinoték v Praze.
Přijďte si pro svou mapu do některého z podniků, které jsou na mapě http://www.tydenfrancie.cz/mapa-prahy/ nebo během akcí Týdne Francie.

 

Více informací o jednotlivých akcích naleznete na: www.tydenfrancie.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *