V sobotu 9. září na Zbraslavském náměstí odstartuje závod autoveteránů Zbraslav- Jíloviště

V sobotu 9. září bude odstartován jubilejní 50. ročník novodobého závodu Zbraslav – Jíloviště. Ovšem historie závodu sahá mnohem dále, až do let 1908 až 1931 se se závod do vrchu pořádal pravidelně s malými přestávkami a mj. byl součástí Mistrovství Evropy.

Už třetím rokem je jízda pravidelnosti určena pouze automobilů a motocyklům vyrobeným do roku 1939 a formulím 3 a MTX 1-01. Tím prestiž celého závodu rázem vzrostla a  očekává se na dvě stovky historických automobilů a motocyklů dnes většinou již dávno zaniklých značek.

Zajímavých strojů můžete vidět hodně, samostatnou kapitolou budou vozy Bugatti, kterých je přihlášeno 15. Poprvé v novodobé historii se závodů zúčastní také Muzeum Škoda, které přiveze unikátní Škodu 1100 OHC. Po 55 letech se tak tento automobil vrací na místo, kde s ním v roce 1962 v závodě do vrchu zvítězil Miroslav Fousek před Václavem Bobkem st.

Konstrukční a vývojové práce na novém závodním voze začaly na jaře 1956 a vývoj pokračoval po celý rok 1957. První závodní představení dvou vozů Š 1100 OHC s otevřenou pontonovou karoserií proběhlo v červnu 1958 na Mladoboleslavském okruhu městem. O dva roky později vznikly ještě dva uzavřené vozy Coupé s hliníkovou karoserií.Otevřený vůz v majetku ŠKODA Muzea je jediným pojízdným vozem typu 968 v ČR. Druhý exemplář byl prodán, vyvezen do Anglie a později skončil ve vlastnictví ŠKODA Great Britain.

Sobotou ale program nekončí. V neděli dopoledne si můžete některá ze zúčastněných vozidel prohlédnout u hotelu Palace Cinema nebo odpoledne u zámku v Dobřichovicích.

V kapličce Sv.Floriána na Jílovišti bude výstava k závodům  věnovaná československému jezdci ing. Jaroslavu Hausmanovi (známého jako Jája Hausman), doplněná o obrazy Václava Zapadlíka.

 


Program

Sobota 9.září

8 – 11       Přejímka vozidel

9 – 13        Výstava vozidel na náměstí Zbraslav

11:30        Rozprava s jezdci na náměstí Zbraslav

13:00        Start jízdy na náměstí Zbraslav

13 – 16      Jízda do vrchu Zbraslav – Jíloviště a přeprava na Jíloviště

18:00        Vyhlášení výsledků – Palace Cinema (hotel) Jíloviště

                Výstava vozidel

 

Po celou sobotu výstava obrazů Yurije Shevchuka.

 

 

Neděle 10. září

 

10 – 12     Výstava vozidel u Palace Cinema

12 – 13     Orientační jízda

13 – 14     Výstava vozidel u zámku v Dobřichovicích