Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka 2018 nový festival navazující na letitou tradici dvou festivalů



Booking.com

Výročí Leoše janáčka

 U příležitosti 90. výročí úmrtí Leoše Janáčka byly sloučeny festivaly Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy pod názvem Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Významný hudební festival s janáčkovskou tematikou se bude každoročně konat od května do začátku července. Základní festivalovou osou budou Hukvaldy jako místo narození a Ostrava jako místo úmrtí Leoše Janáčka. Spolupráci při pořádání festivalu stvrdili podpisem memoranda za město Ostravu primátor Tomáš Macura, za Moravskoslezský kraj hejtman MSK Ivo Vondrák a za Hukvaldy starosta Luděk Bujnošek.

21/05 – 01/07 2018

Změny festivalů

„Nastal čas slučování a spojení sil. V roce, kdy si připomínáme 90 let od úmrtí tohoto skladatele světového významu, se spojily dva tradiční festivaly –  Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy. Festival byl vždy a i nadále bude doma v Ostravě, avšak rozšířil se o další možnosti, k nimž patří například open-air scéna na Hukvaldech. Organizátoři zúročí své letité zkušenosti a věřím, že přijmou výzvu, aby přišli s novými nápady, které osvěží hudební dění v Ostravě i celém regionu. Festival se tak stává jednou z hlavních akcí s janáčkovskou tematikou v Evropě,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

„Odkaz díla Leoše Janáčka je pro náš kraj zásadní. Podporovat tuto akci považuji za samozřejmost. Mezinárodní festival vede nejenže ke zkvalitňování služeb cestovního ruchu, ale hlavně povznáší severní Moravu a Slezsko v oblasti kultury. Je výjimečnou akcí, která kraji prospívá po stránce umělecké, společenské i ekonomické,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal, že se koncertů pravidelně a rád účastní a jsou pro něj vždy velkým svátkem.

Nová kvalita, nikoliv nový festival, tak by se dal jednoduše charakterizovat Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Programovou náplní festivalu bude prezentace jeho děl na co nejvyšší umělecké úrovni, propagace české hudební tvorby jak současné, tak meziválečné a neprávem opomíjené. To vše v kontextu vývoje světové hudební kultury.

 

.



 

Leoš Janáček|foto: Archiv Oddělení dějin hudby Moravského zemského muzea v Brně
Leoš Janáček byl světově uznávaný český hudební skladatel klasické hudby.
 
Narození: 3. července 1854, Hukvaldy
Úmrtí: 12. srpna 1928, Ostrava

Celé jméno: Leo Eugen Janáček


Festival v dalších letech

Součástí festivalu budou i nadále koncerty ve vybraných městech a obcích Moravskoslezského kraje. Festival bude nově pevně ohraničen daty zahájení a závěru: 27. května – 3. července (s výjimkou roku 2018)

„V dnešním rozpolceném a velmi těžce vzájemně komunikujícím světě se občas nalezne upřímná snaha po spolupráci. Tou je bezesporu i spojení dlouholetých tradičních festivalů nesoucích Janáčkovo jméno v jeden. Z Janáčkova máje a Janáčkových Hukvald se stává Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Na skvělých tradicích vzniká nová kvalita. Nová značka, nový rozměr, nový termín ale stále dobrý a hlavně světový Leoš Janáček. Hukvaldy a Ostrava, místa narození a úmrtí světového génia se spojila, aby společně šířila skladatelovu slávu,” sdělil Jaromír Javůrek, ředitel MHF Leoše Janáčka. 

Jde o zúročení všeho pozitivního, čeho bylo dosaženo a nikoliv o budování něčeho zcela nového. Organizátoři věří, že takto koncipovaný festival má velký potenciál nejen směrem k posluchačům, ale i samotným umělcům. 

„Město Ostrava vytváří festivalu zázemí, stává se festivalovým centrem a je zároveň největším a nejvýznamnějším partnerem festivalu. V letošním roce jsme navýšili dotace pro festival, který tak skvěle reprezentuje naše město,“ dodal ostravský primátor Tomáš Macura.