Literární kavárna – zámecký areál Ctěnice

Jedinečný zámecký a hospodářský areál mající středověký původ a jádro byl postupně podle požadavků doby upravován do renesanční a později i do barokní podoby. Původní tvrz byla založena na výběžku ostrohu, okolo ní obíhal hradební vodní příkop, tvrz chránila mohutná hranolová vstupní věž. Základní dispozice objektu pochází z pozdně gotické přestavby. Zámecká křídla se rozkládají na nepravidelném půdorysu kolem centrálního dvora, přičemž nejstarší jádro je lokalizováno do dnešního severního křídla.




Přijměte pozvání na příjemně strávené odpoledne v Zámeckém areálu Ctěnice.

  1. 11. 2017 Zdenka Procházková a Jan Rosák

Rozhlasový a televizní moderátor Jan Rosák uvádí na vlnách Českého rozhlasu Region-střední Čechy svou talkshow Tandem, posluchačům Dvojky je známý z pořadu Šťastnou cestu. Za rozhlasový mikrofon poprvé usedl v roce 1971. O pět let později začal namlouvat „šoty“ do Televizních novin Československé televize. Diváci si jej pamatují také díky televizním pořadům Videostop, Studio Rosa, Magion, Bingo nebo Riskuj! Pětkrát vyhrál ve své kategorii anketu popularity TýTý. Kromě pravidelných relací uváděl například volbu Miss ČR, Miss desetiletí, Fotbalistu roku, Sportovce roku, Zlatá mříž, Anno.

  1. 12. 2017 Judita Matyášová

Beseda představí práci novinářky Judity Matyášové, která píše pro Lidové noviny a týdeník Vlasta. Specializuje se na příběhy pamětníků, kteří odešli nebo emigrovali v první polovině 20. století, např. osudy Wintonových dětí nebo příběhům zaměstnanců firmy Baťa v zahraničí. Judita Matyášová řadu příběhů objevila shodou náhod.

Někdy stačí krátká zmínka nebo fotografie z rodinného alba a novinářku přivede na stopu zajímavého osudu. Uslyšíte příběhy z válečné doby, osudy emigrantů nebo mezigenerační projekty, kde mladí; lidé pátrají po tom, jak se žilo v jejich vesnici v 50. letech. Judita Matyášová bude vyprávět také o detektivním pátrání, které začalo 2010. Tři roky dokumentovala příběh skupiny 80 židovských dětí, které odjely na počátku války do Dánska. V roce 2013 na toto téma vydala knihu Přátelství navzdory Hitlerovi (nakl. Mladá fronta) Kniha líčí osudy 80 českých dětí, které se na počátku války dostaly do Dánska a v roce 1943 uprchly do Švédska. Judita Matyášová se rozhodla, že vypátrá tyto „děti“, dnes devadesátileté pamětníky a zaznamená jejich příběhy.

Informace pro návštěvníky

Konzumační vstupenka 60 Kč zahrnuje nápoj a sušenky.

Program se koná v Kočárovně.

 

Zámecký areál Ctěnice