Honza Křížek: Mostem mezi Blue Effectem a mou sólovou kariérou je Slunečný hrob

Déle než 25 let od doby, kdy vstoupil na scénu jako zpěvák Walk Choc Ice, trvalo Honzovi Křížkovi, než se odhodlal k sólové dráze. Po dlouholetém účinkování v Kollerbandu a hlavně v Blue Effectu teď konečně uslyšíme jeho vlastní tvorbu živě: na křtu alba 12. března v žižkovském Paláci Akropolis, na jarním turné s Michalem Hrůzou i na vyhlášení ankety Žebřík 9. března v DEPO2015 v Plzni. 

Honza Křížek se narodil 3. 2. 1974 v Rychnově nad Kněžnou a od dětství se věnoval hudbě a hře na klavír. Vystudoval Vojenskou hudební školu Víta Nejedlého v Roudnici nad Labem v oboru bicí a klávesové nástroje. Jeho hudební kariéra je spojována především s kapelami Walk Choc Ice , Blue Effect a Kollerband. Řadu let spolupracoval též s Ivanem Králem. Jako studiový muzikant se podílel na nahrávkách umělců jako například Anna K, Miroslav Žbirka, Support Lesbiens, Krucipüsk a další. 13 let moderoval pořad Objednej si svůj song na radiu ROCKZONE 105.9. Natočil 11ti dílnou sérii rozhlasového pořadu BACKSTAGE Honzy Křížka. Jako hudební skladatel se podílel např. na divadelním představení Pohádky ze staré knihy divadla Matěje a Mirky Kopeckých, složil a nahrál hudbu pro celovečerní dokumentární film režiséra Adolfa Ziky – Zlatý muž z Ria. Živí se také jako skladatel hudby do reklamních spotů a producent. V současné době chystá své první sólové album, z něhož už představil aktuální singl a videoklip Padám vzhůru. Deska Honza Křížek vychází u společnosti Supraphon 10. 11. 2017.



 

Jak dál v kariéře ?

Honza Křížek, frontman dnes již kultovních Walk Choc Ice, dlouholetý hlas Blue Effect, multiinstrumentalista, skladatel filmové a scénické hudby (mj.Zlatý muž z Ria nebo Cirk La Putyka), se letos vůbec poprvé ve své bohaté kariéře představuje se svou sólovou autorskou tvorbou. Projektu nejprve předcházelo akustické sólové hraní, do kterého se pustil po konci Blue Effectu, shrnující dosavadní hudební kariéru a představující už i některé nové vlastní skladby. Jejich úspěch u publika mu dodal potřebnou energii k dopsání písniček pro celé album, které pojmenoval jednoduše Honza Křížek.

 

 

Nové album

Křížek jej kompletně nahrál a nazpíval ve studiu The Barn pod producentským dohledem Dana Frimla (Mean Messiah), který zároveň na nahrávku přispěl skladbou Planety. Ta je společně s covervezí pro nejednu generaci zásadního songu Slunečný hrob s hostujícím Michalem Pavlíčkem jedinou písní, pod níž není Honza podepsán coby autor. Zbývající jedenáctka skladeb představuje bývalého člena Kollerbandu a dlouholetého spoluhráče Ivana Krále jako svébytného tvůrce, jehož hlavní doménou je
chytrý pop-rock, ale nebojí se zakoketovat si s punk-rockem či elektronikou.

 

Koncerty – akustické i s kapelou

Jeho eponymní deska se 12. března dočká křtu v Paláci Akropolis. Tři dny předtím však Křížek vystoupí v akustickém setu na vyhlášení cen Žebřík (DEPO2015 v Plzni) a chybět nebude ani na Valentýnské party Žebříku (17. února v plzeňské Olympii). Nejvíce jarních koncertů jej čeká v rámci šňůry s Michalem Hrůzou.

Během udílení cen Žebřík kromě Honzy Křížka vystoupí Lenny, Michal Hrůza, Olympic, Wohnout a další. Podpořte své oblíbené kapely a interprety na

Koncerty 2018 s Michalem Hrůzou :

www.anketazebrik.cz.




zdroj informací :