Debut Štefana Margity v Národním divadle

Vyhledávaný tenorista s úspěšnými zkušenostmi s působením na nejslavnějších světových operních scénách – La Scale v Miláně, Covent Garden v Londýně, Metropolitní opeře v New Yorku a mnohých dalších – se vůbec poprvé ve své kariéře představí v roli kapitána Verea v opeře Billy Budd skladatele Benjamina Brittena.

Příběh se odehrává na britské válečné lodi během napoleonských válek. Pohledný, naivní a důvěřivý chlapec Billy se stane předmětem nenávisti sadistického manipulátora, zbrojmistra Claggarta, jenž Billyho falešně obviní z podněcování ke vzpouře. Chlapec svého trýznitele neúmyslně zabije a je odsouzen k smrti. Kapitán Vere stojí před mučivým rozhodnutím: udělit milost nevinnému, nebo dodržet válečný zákon.



„Má role mě fascinuje nejen pěveckým, ale i hereckým pojetím. Navíc jsem si ji chtěl vždy zazpívat, nyní to bude pro mě debut. Před patnácti lety jsem tuto nádhernou Brittenovu operu slyšel v Paříži a velmi mne zasáhla, okouzlila a naprosto nadchla,“ popisuje svou roli Štefan Margita.

Brittenova opera Billy Budd se nikdy na českých jevištích nehrála, přitom patří k vrcholným hudebně-dramatickým dílům 20. století. V hlavních rolích uvidíte Američana Christophera Bolduca, izraelského basbarytonistu Gidona Sakse a tenoristu Štefana Margitu. Orchestr a Sbor Státní opery řídí Christopher Ward, režie se ujme Daniel Špinar.

Přijďte si poslechnout hvězdné pěvce  a nechte se unášet houpáním mořských vln a nárazy větru přítomnými v každém taktu!

Opera je nastudována v anglickém originále, v představení jsou použity české a anglické titulky.

Premiéry 18. a 20. ledna, dále uvádíme 25. a 28. ledna v Národním divadle.

 

Více informací  ZDE

 



Booking.com