Baron Prášil nejlepší restaurovaný film roku ve Velké Británii

Britský tisk zvolil digitálně restaurovanou verzi filmu Baron Prášil nejlepším restaurovaným filmem roku 2017.

Druhé vydání filmu na Blu-ray tak porazilo i taková díla jako Mzda strachu, The Thing a Mulholland Drive – digitálně restaurovaná světovými distribučními společnostmi. Navíc v rámci ankety Britského filmového institutu zmínilo Barona Prášila hned osm světoznámých filmových kritiků a kurátorů jako jednu z nejlepších vydaných novinek na Blu-ray letošního roku.

Informace o filmu

Jeden z nejpopulárnějších filmů slavného československého režiséra Karla Zemana prošel digitální obnovou díky projektu Čistíme svět fantazie. Ten je společným projektem Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize . Ve spolupráci s Universal Production Partners (UPP). Projekt je dále podporován Ministerstvem kultury a Státním fondem kinematografie České republiky.


Baron Prášil

Podivuhodné cesty po vodě i souši, polní tažení a veselá dobrodružství Barona Prášila, jak je vypravuje při víně v kruhu přátel . (1786, Wunderbare Reisen zu Wasser und zu Lande, Feldzüge und lustige Abenteuer des Freiherrn von Münchhausen: wie er dieselben bei der Flasche im Zirkel seiner Freunde selbst zu erzählen pflegt)

Česky zkráceně Baron Prášil, je kniha německého preromantického spisovatele Gottfrieda Augusta Bürgera . V knize v  které její hrdina vypráví o svých neuvěřitelných až fantastických příhodách. v nichž je často patrná autorova inspirace lidovými pohádkami a knížkami lidového čtení. Kniha je jedním z vrcholů žánru fantastických cestopisů a podivuhodných cest . Jde o proud fantastických smyšlenek založených na neustálém porušování biologických a fyzikálních zákonů. Abnormálně přetvořená realita je sice nemožná, ale ve vyprávění barona Prášila se zdá být zcela normální a opravdová. Podle předmluvy ke knize je smysl Prášilových vyprávění v tom, že jde o parodii na příběhy různých chlubilů a lhářů, která spočívá v tom. Že jejich obvyklé lhaní je převedeno do monstrózních rozměrů. Prášilovy příhody však současně slouží jako zdroj satirických narážek na politickou a kulturní situaci v tehdejším Německu.

Téměř nedílnou součástí knihy se staly ilustrace Gustava Dorého z roku 1862, u nás kniha vyšla také s ilustracemi Cyrila Boudy.

zdroj : wikipedia.org


 

Obsah



Foto: Muzeum Karla Zemana

Českou verzi filmu Baron Prášil si tuzemští diváci mohou koupit na e-shopu Muzea Karla Zemana.

K zakoupení nebo zapůjčení je film také v české i anglické verzi na iTunes.

 

Více informací naleznete ZDE