23.ročník Mezinárodního knižního veletrhu a festivalu 11. – 14. května 2017

Místo konání: Průmyslový palác, Výstaviště Praha Holešovice

  1. 11. – 14. května 2017

Pořadatel: Svět knihy, s.r.o., společnost Svazu českých knihkupců a nakladatelů

Záštita: ministr kultury ČR, primátorka hl. m. Prahy, starosta MČ Praha 7

Finanční podpora: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, MČ Praha 7

Hlavní partner: ČSOBPartneři: Asociace vydavatelů audioknih, Centrum současného umění DOX, CzechTourism, Česká centra, Národní galerie, Národní muzeum; Alza Media, Auroton Computer, Brand, Graspo, Chybík + Kristof, KOMA, Magnesia Mediální partneři: Česká televize, Český rozhlas, Právo, Knižní novinky, Host, A2, Art & Antique, Literární noviny, týdeník Echo, Radio1, Newton Media

Letošní ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha navzdory dlouhé tradici má pro návštěvníky připraveny zajímavé novinky. Ke stávajícím vystavovatelům přibude celý pavilon menších specializovaných nakladatelství. Festivalová část se rozšíří také do reprezentativních prostor Lapidária a bude oživena i plocha před Průmyslovým palácem, kde příchozí na veletrh kromě nových možností občerstvení naleznou kreativně pojatý infopoint s minigalerií a čítárnou. Program bude probíhat rovněž v nové literární vzducholodi Gulliver, kam budou moci zájemci přijít i díky Supervstupence, jež propojí návštěvu veletrhu a Centra současného umění DOX. Prahu budou moci návštěvníci veletrhu objevovat formou sedmi literárních procházek. Odborný program je v letošním roce zaměřen především na překlady a prezentaci české literatury v zahraničí. Hlavními tématy roku 2017 jsou Genius loci v literatuře, Kniha jako objekt a Audioknihy.



Booking.com


Loňské téma akcentující město v literatuře se letos objeví v hlavním tématu „Genius loci v literatuře“ s podtitulem „M(ě/í)sto v hlavní roli“. Ve speciální expozici se představí devět Kreativních měst literatury UNESCO – Barcelona, Dublin, Edinburgh, Heidelberg, Krakov, Lublaň, Lvov, Nottingham a Óbidos. Zároveň z těchto měst přijíždějí na veletrh i autoři či literární vědci. Druhým stěžejním tématem je „Kniha jako objekt“.. V rámci tématu budou prostřednictvím řady výstav představeny historické edice, limitovaná vydání, bibliofilie, autorské knihy. V rámci spolupráce s Národním muzeem bude pro návštěvníky veletrhu zdarma otevřen prostor Lapidária, kde kromě řady programů mohou také zhlédnout expozici nejkrásnějších knih světa, objekty Elišky Čabalové, práci vítěze kategorie nejlepší ilustrátor Czech Grand Design Michala Bačáka a v neposlední řadě i výstavu Na křídlech múzy – Umělci a knihy ze sbírek Národního muzea. Třetí tematický celek tvoří „Audioknihy“. Na veletrhu bude přichystán speciální prostor, kde se návštěvníci budou moci zaposlouchat do nejzajímavějších knižních titulů načtených známými českými herci. Zároveň bude v sále audioknih probíhat nepřetržitý program pořádaný Asociací vydavatelů audioknih.

 

Další tematické bloky

Pořady pro děti a mládež

Jeden z nejrozsáhlejších programových okruhů je připravován ve spolupráci s nakladateli dětské literatury, profesními sdruženími a organizacemi, jež se věnují podpoře vztahu dětí a mládeže k četbě knih. Pod názvem celorepublikové kampaně na podporu četby knih Rosteme s knihou je každoročně představována literatura pro děti a mládež, jsou oceňováni účastníci literárních soutěží, zároveň se formou vlastních pořadů mají možnost prezentovat partneři kampaně.

Fantasy & Sci–fi

Pořadům zaměřeným na fantasy a sci-fi bude tradičně vyhrazen speciální prostor v pravém křídle Průmyslového paláce, ve kterém se budou střídat po čtyři dny zajímaví autoři žánru. Programová část je tradičně realizována zejména ve spolupráci s časopisem Pevnost a XB-1.

Das Buch

  1. ročník projektu představujícího tvorbu současných německy píšících autorů. Společně jej připravují tři instituce: Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v Praze.

Vaříme s knihou

Téma, jež získává stále větší okruh fanoušků. Návštěvníci budou moci sledovat přípravu pokrmů popisovaných v kuchařkách, které jsou k dostání na knihkupeckých pultech, včetně prezentace zdravého životního stylu.

Noc literatury

V předvečer zahájení veletrhu a literárního festivalu probíhá tradičně projekt Noc literatury, čtení z překladů

evropských literatur, jenž pořádá České centrum Praha ve spolupráci s kulturními organizacemi sdruženými v projektu EUNIC. V letošním roce se uskuteční na devatenácti místech v Praze 4 – Nuslích, dne 10. května.

Ceny a soutěže na veletrhu (výběr)

Cena Jiřího Theinera

Cenu Jiřího Theinera uděluje společnost Svět knihy, s.r.o. žijící osobnosti či instituci, jež se svou prací významně podílí na šíření a propagaci české literatury v zahraničí. V roce 2017 odborná komise vybrala jako laureáta nizozemského bohemistu, překladatele a literárního agenta Edgara de Bruin. Donátor finanční prémie je syn Jiřího (George) Theinera Pavel Theiner.

Svět knihy, s.r.o.

Souboj čtenářů – soutěž ve znalosti obsahu knih – literární soutěž pro šesté třídy základních škol. Počet účastníků on-line předkola každoročně narůstá, letos dosáhl rekordních 90 třídních kolektivů napříč republikou.

Svět knihy, s.r.o. v rámci kampaně na podporu četby knih – Rosteme s knihou

Literární soutěž „Jak vyrůstám s knihou“

Celkem bylo do soutěže zasláno 1108 žákovských a studentských literárních prací.

Svět knihy, s.r.o. v rámci kampaně na podporu četby knih – Rosteme s knihou

Cena Jiřího Ortena

Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Knihkupecký žebříček

Svaz českých knihkupců a nakladatelů

Slovník roku 2016

Jednota tlumočníků a překladatelů

Anticena Skřipec

Obec překladatelů

Ceny Akademie science-fiction, fantasy a hororu

Akademie science-fiction, fantasy a hororu

Udílení cen Audiokniha roku 2016

Asociace vydavatelů audioknih, z.s.

Dunaj na Vltavě 5

Svět knihy, s.r.o., Literárne informačné centrum, ve spolupráci s Mosty – Gesharim, o.z. a Anasoft literou

 

SVĚT KNIHY PRAHA 2017 v číslech

 

Statistika literární festival:

Počet účinkujících: 638

Počet programů: 487

Počet výstav: 20

Počet filmových představení: 16 Ponrepo, 3 Letní kino

Počet zemí a regionů – účinkující v programech: 27

Belgie, Česká republika, Čína, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Izrael, Kanada, Maďarsko, Makedonie, Německo, Nizozemsko, Norsko, Peru, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rusko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Ukrajina, USA, Velká Británie

 

Statistika veletrh:

Počet vystavovatelů: 396

Počet stánků: 205

Plocha: 3.412 m2

Počet registrovaných odborných návštěvníků: 682

Počet zemí a regionů – vystavovatelé: 31

Bělorusko, Česká republika, Čína, Dánsko, Finsko, Francie, Indonésie, Irsko, Island, Itálie, Izrael, Japonsko, Kanada, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Peru, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Skotsko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Tchaj-wan, Ukrajina, USA, Velká Británie

 

Celkem na veletrh a festival přijíždějí hosté ze 33 zemí světa.

 

Na www.svetknihy.cz najdete:

  • kompletní program ● možnost vytvoření osobního programu
  • interaktivní mapa stánků a vystavovatelů ● aplikace Android / Apple

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *