20. Festival francouzského filmu bude v Lucerně na konci listopadu 2017

 

22-29/11/ 2017 Praha

Jubilejní 20. ročník Festivalu francouzského filmu se ponese v duchu oslavy francouzské kinematografie. A nabídne reprezentativní průřez francouzskou filmovou tvorbou. Festival slavnostně zahájí předpremiéra velmi očekávané komedie Michela Hazanaviciuse Obávaný. Tato komedie sklidila úspěch na letošním festivalu v Cannes. V tomto poutavém a vtipném zpracování jednoho období ze života a tvorby nestora francouzské kinematografie Jean-Luc Godarda. Uvidíme skvělý výkon známého a oblíbeného herce Louise Garrela.

V předpremiéře uvede festival i další novinky z Cannes. Mezi nimiž jsou i životopisné snímky Gauguin s Vincentem Casselem v hlavní roli, Rodin s Vincentem Lindonem, či poslední film Micheala Hanekeho Happy End s Isabelle Huppert a JeanLouis Trintignantem v hlavních rolích.

Představené filmy

Výběr filmů z Cannes doplní jeho zahajovací snímek Ismaelovy přízraky Arnauda Desplechina. Zde se představí Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg a Mathieu Amalric. V rámci předpremiér bude uveden také poslední film Martina Provosta Polibek od Beatrice s Catherine Deneuve a Catherine Frot v hlavních rolích. Komedie Rock‘ n Roll režiséra a herce Guillauma Caneta přináší svěží a sebeironický pohled na filmový průmysl a jeho požadavky na věčné mládí filmových hvězd. V hlavních rolích filmových manželů se představí Guillaume Canet a jeho skutečná životní partnerka Marion Cotillard.

Dramatický příběh z první světové války Na shledanou tam nahoře natočil režisér Albert Dupontel dle stejnojmenné literární předlohy Pierra Lemaitra, který si za svůj román odnesl v roce 2013 prestižní Goncourtovu cenu. Diváci se mohou rovněž těšit na zdařilou komedii Madame služebná režisérky Amandy Sthers a rodičům s dětmi nabídne festival úspěšný animovaný snímek režiséra Clauda Barrase Můj život Cuketky, který získal cenu za nejlepší animovaný snímek na Berlinale, jakož i dva Césary, cenu Lumière a Evropskou filmovou cenu.





Dny francouzského filmu

Pražská část festivalu divákům nabídne retrospektivu výjimečného díla režiséra Jean-Pierre Melvilla, od jehož narození uplyne letos sto let. Uvedeno bude sedm snímků včetně filmů Kněz Léon Morin, Práskač, Osudový kruh nebo Bob hazardér, jež jsou stavebními kameny francouzské kinematografie a staly se odrazovým můstkem filmové kariéry Jean-Paul Belmonda a Alaina Delona.

Doprovodná výstava Gaumont – 120 let kinematografie představí v Galerii 35 práci věhlasného filmového studia. Diváci se mohou těšit také na hudební vystoupení a francouzský trh.

Vstupné na festivalové projekce činí 100 Kč. Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem.

Festival se koná v osmi partnerských kinech:
 
  • v kinech sítě Europa Cinemas
  • Praha Kino 35 Francouzského institutu
  •  Lucerna, Světozor,
  • Brno Scala
  • České Budějovice–Kotva,
  •  Hradec KrálovéBio Central,
  • OstravaMinikino
  • a v pražském multikině CineStar Anděl.