Přehlídka umělecké textilní tvorby opět v Praze! 12. ročník Prague Patchwork Meeting


6. až 8.dubna 2018 proběhne v Praze 12. ročník mezinárodní výstavy Prague Patchwork Meeting. Tradičním místem je vysočanský čtyřhvězdičkový Wellness Hotel Step a jeho Sport centrum. Na ploše téměř šesti tisíc metrů čtverečních ve 4 halách se představí téměř 400 autorů. Řada z nich s vlastní samostatnou galerií.

Vystaveno bude více než 900 kusů autorských quiltů včetně kolekcí poprvé představených ve střední a východní Evropě i zcela premiérových. Třetinu celkové plochy obsadí specializované obchody. V rámci výstavy Prague Patchwork Meeting budou mít návštěvníci možnost zúčastnit se různých workshopů s renomovanými evropskými lektory. Na téma šití, ale i tisku na látku a kreativního vytváření povrchů včetně 3D struktur.

Mezinárodní výstava Prague Patchwork Meeting je největší přehlídkou kombinovaných textilních technik nejen u nás, ale i ve střední a východní Evropě. Hlavní kolekce zahrnuje více než 900 kusů převážně nástěnných quiltů (moderní tapisérie) z celého světa a výběr autorských prací z České republiky.  Obchody v prodejní části nabídnou široký výběr látek, pomůcek, textilních doplňků, šicích strojů, osvětlení, korálků, dekorací a barev na textil, sortiment pletacích přízí a autorské oděvy.



 

Do Prahy se sjedou přední autoři a autorky uměleckého quiltu

Sdružení SAQA nabídne výběr Kanady v kolekci „Můj koutek světa“ a nám geograficky vzdálené země dále přinese mezinárodní galerie „Crossing Oceans“, ve které své quilty sdružily autorky žijící kolem všech světových moří. Poprvé v Praze nabídneme španělské autorky – sestry Desedamas, z Itálie přijede skupina Fiber4. PPM průběžně představuje německé textilní výtvarnice, letos jsme připravili kompletní průřez textilní tvorby SRN ve výběrové kolekci Od tradice k moderně. Orientální nádech má galerie Gröbenzeller Quiltgruppe se souborem quiltů na téma Brána Orientu a několika kaftany. Spojení literatury a textilní tvorby najdou návštěvníci v nástěnných obrazech podle básní E.M. Rilkeho. Po loňském velkém úspěchu quiltů z Dálného Východu zopakuje Susan Briscoe své kurzy sashika včetně kolekce vlastních prací, quiltů jejích studentů i ukázek tradičních japonských textilií. Asii reprezentuje i galerie Kazachstánu. Mezinárodní kolekce EPM na téma „Na konci světa“ bude po své podzimní premiéře vystavena i na PPM, stejně tak jako galerie „Krajina v art quiltu“ české autorky paní Romany Černé.  Menší kolekce nabídne Rumunsko, Rakousko a Kazachstán.



Booking.com

České uskupení Art Quilt Harbour přináší Vlny ve dvou na sebe navazujících quiltech každé členky. Skupina TTT pak novou kolekci textilních a krajkových vzorníků zpracovaných do quiltu. Několik tuzemských autorek opět osloví návštěvníky vlastními galeriemi.

Soutěžní kolekce 2018 na téma ROČNÍ OBDOBÍ a klasická BOUŘE NA MOŘI jsou dotovány hodnotnými cenami a posuzovány zahraniční odbornou porotou. Pokročilé autorky jistě zaujmou i galerie aplikovaných mandal a geometrických vzorů La Passacaglia. Speciální téma Můj rodný kraj tvoří cca 50 maloformátových quiltů.

Doprovodné kurzy jsou vhodné pro pokročilé i začínající amatérky.

 Na mnoha stáncích proběhnou ukázky různých technik a mini kurzy pro začátečníky, workshopy povedou renomované tuzemské i zahraniční textilní autorky. Pro zájemce bude připravena i dílna ebru.

Tradičně jsou prezentovány i charitativní, klubové a výměnné práce. Mimořádné pozornosti se těší výzva PPM Deky přes inkubátory. Očekávanou premiéru bude mít nová kolekce s povinným základním materiálem roku 2018: TVÍD.

Program doplní i módní přehlídky včetně originálních šperků a bazar zbytků látek a starších odborných knih a časopisů.

PPM_2018_kurzy_přehled

Prague Patchwork Meeting patří mezi světově nejnavštěvovanější textilní výstavy

Výstava se dnes díky počtu exponátů a návštěvnosti téměř 7 tisíc lidí řadí na 4. -5. místo v Evropě, přičemž její úroveň rok od roku stoupá. Vedoucí postavení v Evropě si drží britský Birmingham s 22 tisíci návštěvníků.

 

Vstupenky na výstavu budou k dispozici na místě, a to buď jednodenní za 180,-, nebo třídenní permanentka za 350,-.

Webová prezentace organizátora



Jana Štěrbova La Passacaglia

Patchwork 2018

 

Stanice metra Palmovka bude po modernizaci již plně v provozu