Za příběhy zemědělství i gastronomie do Národního zemědělského muzea

Národní zemědělské muzeum vypráví příběh našeho zemědělství. Nabízí pohled také na lesnictví, rybářství, pivovarnictví, vinařství, potravinářství, myslivost a gastronomii. Pokud se vydáte do Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Můžete si v prvním suterénu prohlédnout unikátní sbírku traktorů. Expozice Voda v krajině přibližuje význam vody v našem životě.  Ve skleněných válcích si můžete vyzkoušet rozličné vlastnosti a úlohy vody v krajině – sílu vody, vsakování, ale také to, jak s ní nakládáme. Na vodních válcích lze porovnat spotřebu vody u nás s jinými zeměmi. Na interaktivních panelech získáte informace o koloběhu vody v přírodě i o léčivých pramenech. Expozice Rybářství  je  interaktivní a využívá množství audio-vizuální techniky. Akvária vybízejí k pozorování sladkovodních ryb, zatímco video instruktáž vás zasvětí do postupu při přípravě pokrmů z ryb a s sebou si můžete i odnést několik tištěných receptů v českém a anglickém jazyce.

 Expozice Myslivost přibližuje myslivost jako životní styl, poslání, profesi i koníčka mnoha lidí. Laboratoř ticha tato audiovizuální instalace byla do Národního zemědělského muzea přemístěna z českého pavilonu Světové výstavy EXPO 2015. Zde máte příležitost nahlédnout do buněčné úrovně lesního biotopu. Kromě živých rostlin jsou součástí také interaktivní kamery a projekční plochy. Celý prostor navodí atmosféru klidu a pohody.  Expozice Gastronomie je nově otevřenou expozicí v Národním zemědělském muzeu. V dětské gastronomické herně si mohou nejmenší návštěvníci muzea vyzkoušet nakupování, vaření a zacházení s potravinami. Zde je možné se zúčastnit seminářů a kurzů vaření, které organizuje Kulinářský institut Marie Sandtnerové.

Na svátek svatého Martina 11.11 se od 11 hodin v rámci akce Letenská husa a Košt svatomartinského vína uskuteční kurz vaření, spojený s tradiční svatomartinskou husou. Budou se připravovat následující pokrmy- Zauzené husí prso, marmeláda ze šalotky a brusinek, husí játra s jablky, slaninou a majoránkou, konfitované husí stehno, pečené zelí, placky z topinamburu a mrkvánek s rakytníkem.  Kurz trvá od 11 do 15 hodin, cena je Kč 1 490,-. Kurz je možné objednat na adrese kurzyvareni@nzm.cz

Kurzy vaření
Živá zahrada na střeše budovy

Na vyhlídkové terase na střeše se nabízí nejen unikátní pohled na Pražský hrad a okolí muzea ale také je zde Živá zahrada, kde můžete nejen pozorovat bylinky, ale také je zde příležitost uspořádat piknik. V recepci muzea zakoupíte poukázku na piknikové místo, na niž si můžete za vratnou kauci vyzvednout piknikové vybavení v muzejním obchůdku a také zde nakoupit regionální potraviny a nápoje. 

Kromě stálých expozic doporučujeme také prohlídku tématicky zaměřených výstav. Od 24. října je instalována výstava recykLES – cesta dřeva. Celý zajímavě uspořádaný prostor příjemně voní dřevem. Seznámíte se zde se životním cyklem v lese a využitím dřeva. Zajímavý je film popisující stavbu vorů a plavbu dřeva. Sami máte příležitost si vyzkoušet ovládání voru. Zde najdete i odpověď na otázku  z čeho je  vlastně houžev a k čemu slouží.

Unikátní papírové modely jsou od 18. října po devíti letech k vidění v Národním zemědělském muzeu v rámci výstavy Papírový svět. Vystaveny jsou miniatury selských statků, vodních mlýnů, hospodářských stavení, ale i modely historických traktorů a kombajnů nebo  figurky domácích zvířat.

Otevírací doba Národního zemědělského muzea v Praze na Letné :

Muzeum včetně vyhlídkové střechy

Celoročně úterý až neděle 9.00–17.00

Selský dvorek je přístupný každý den do 19 hodin.

Kromě muzea v Praze na Letné se můžete také vydat do Čáslavi, kde je umístěno Muzeum zemědělské techniky. Na zámek Kačina, kde si můžete prohlédnout Muzeum českého venkova. Na zámku Ohrada v jižních Čechách můžete navštívit Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství, ve Valticích na Moravě se nachází Muzeum vinařství, zahradnictví a krajiny. Ve Znojmě láká k prohlídce zajímavá Expozice pivovarnictví. V roce 2019 bude v Ostravě otevřeno muzeum v Dolní oblasti Vítkovice  novou expozici. Zde bude zpřístupněna část jedinečné sbírky historické zemědělské techniky a současně otevře interaktivní expozici Potravinářství.

Více informací naleznete na: https://www.nzm.cz