Restaurace Salabka v klidném prostředí pražské Tróji láká k návštěvě degustačním i víkendovým menu



Booking.com

Usedlost Salabka má bohatou historii. Nejstarší zmínky  jsou  z roku 1228. Nachází se zde nejen vynikající restaurace, která nabízí degustační menu, menu á la carte, obědové  i víkendové menu. Je zde také  penzion, který využívá klidného prostředí této lokality.

Historie a současnost

Nejstarší zmínky o viniční usedlosti nalezené v listinách archivu svatojiřského kláštera, se datují k letem 1228. V 16. století usedlost získává první z pánů Salabů, Jakub, ve století 18. pak Jan Kašpar. Již za jejich života byl zde vybudován zájezdní hostinec, vinný sklep a vinice které byly, dle zápisů nalezených při rekonstrukci, osázený burgundskými odrůdami révy vinné. Prvá moderní rekonstrukce viniční usedlosti Salabka byla uskutečněná v padesátých letech 20. století, byl při ní objeven historický sklep, který dnes využíváme pro uskladnění a degustace vína z vlastní produkce a taky dokument s evidencí pěstovaných odrůd révy vinné.

Z padesátých let pochází i naše „vlajková loď“, pravděpodobně nejstarší vysázený klon Ryzlinku rýnského, který byl na doporučení profesora Viléma Krause při obnově zničených vinic zachován. Při obnově vinic bylo vysazených i 10,000 sazenic vinné révy dovezených z Francie stejně jako za časů Karla IV, a to převážně Rulandské modré, Müller Thurgau a Scheurebe, později také Pinot Blanc, Hibernal, Neronet.

Současná podoba Salabky je pětiletým dílem architektů z dílen IKA VIN 112 a ARCHIKRAFT, dokončená v roce 2014.

Citujeme z webových stránek Salbky

Naše návštěva

Po příjezdu nás překvapilo, že se parkoviště pro hosty nachází na svazích vinice. Interiér restaurace je velmi dobře řešen, je prostorný a světlý. Za příjemného počasí lze využít k posezení venkovní terasu. My jsme zde ochutnali  pokrmy z nabídky poledního menu račí polévku, amur bílý , špičaté pečené zelí, nakládaná máslová dýně, meloun cantaloupe, avokádový krém, holandská omáčka, kaviár ze pstruha.

 

vinice u restaurace Salabka

 



Restaurace Salabka interiér

 

Amur bílý špičaté pečené zelí, nakládaná máslová dýně, kompresovaný cantaloupe meloun, avokádový krém, rýžový chips s paprikou a kmínem, holandská omáčka, imperial kaviár ze pstruha, estragonový olej

 

Jídlo bylo velmi chutné, všechny ingredience vyváženě sladěné.

Nabídka vín je jak z vlastní produkce tak francouzských.

  • Prostředí: velmi příjemné s výhledem na okolní vinice
  • Obsluha: Ochotná, vstřícná
  • Sociální zařízení: čisté
  • Pro hosty restaurace je k dispozici parkoviště

Adresa: Zlatá Praha Salabka ,K Bohnicím 2, 171 00 Praha 7

Otevírací doba: 

po zavřeno       

út-so 12–15       17:30–22

ne 12-16

Webové stránky restaurace: https://www.salabka.cz/



Booking.com

 



Booking.com