Food film fest 2017

Food film fest v Národní technické knihovně v Praze 6 byl zajímavým spojením filmů, diskusí a degustací.

Prezentaci filmů odstartoval v 9:30 v  Galerii NTK film Kafe (bez cigara), který seznámil diváky s různými způsoby zpracování a pražení kávy.

Návštěvníci, kteří se přesunuli do Ballingova sálu mohli od 11 hodin sledovat film Dobrý – Lepší – Vegan?, ve kterém byly představeny různé potraviny, kterými lze nahradit jak maso, tak mléko, vejce a živočišné tuky. Například surovinou pro výrobu mléka je rostlina lupina. Začíná se také uvažovat o výrobě veganského sýru z mléka narvala. Dozvěděli jsme se o otevření francouzské veganské školy v Normandii a o veganském hotelu ve Švýcarsku.

Po shlédnutí filmu následovalo velmi zajímavé vystoupení neurofyziologa Prof. Františka Vyskočila, profesora fyziologie a farmakologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, který rozšířil informace prezentované ve filmu. Dalšího hostem byl Matěj Dostál (ČVUT FEL), který se s diváky podělil o své zkušenosti se změnou stravování přechodem na veganskou stravu. Diváci měli možnost seznámit se s veganskou stravou také prostřednictvím ochutnávky. Degustační menu zahrnovalo tatarák z řepy, hummus a dýňové curry.






Naprosto opačný pohled nabídl navazující film režiséra Matthewa Salleha s názvem Barbecue. Tento snímek provedl zvyklostmi a způsoby grilování masa v různých částech světa.  V Japonsku jsme sledovali přípravu Yakitory – kuřecího masa nabodaného na bambusovém bodci  s polevou na bází sojové omáčky a wasabi. Tento pokrm se připravuje na dřevěném uhlí, jehož výroba byla ve filmu také ukázána. V Austrálie je barbecue považováno za příležitost k setkání a seznamování. Griluje se kuřecí maso, vejce, cibule a klobásky. V Mongolsku se připravuje kozí boodog, naplněním  staženého vykuchaného zvířete a masem a horkými kameny. Společná konzumace jídla s celou rodinou je považováno za největší radost. Na Filipínách se z prasete vyjmou vnitřnosti, zavěsí se na kůl, přidá se koření a za stálého otáčení se sele griluje na dřevěném uhlí. Konzumace lechonu je také společenskou příležitostí.  Poté nás film přenesl do Uruguae, kde jsme sledovali přípravu pokrmu z hovězího masa zvaného Asado. Poté jsme se přenesli z Jižní Ameriky do Asie a sledovali práci syrského kuchaře, připravujícího kuřecí  šavarmy podávané v pitovém chlebu. Odtud následoval pohled na grilování masa v americkém státě Texas. V Mexiku se k přípravě destilovaného nápoje mezcal zpracovává agáve. Listy této rostliny jsou také přidávány při přípravě grilovaných pokrmů. Na závěr jsme sledovali  na Novém Zélandu fyzicky náročnou přípravu  pokrmu hangi. Jedná se o tradiční maorskou přípravu jídla, které se vloží do vyhloupené pece s rozpálenými kameny na dně a částečně se peče a částečně dusí. Příprava jídla trvá velmi dlouho a jeho konzumace je slavnostní událostí.

Po prezentaci filmu vystoupili hosté Zdeněk Marcín z Pražského kulinářského institutu a Tomáš Pečínka. Degustační menu tentokrát zahrnovala Pastrami, tatarák, Zdeněk Marcín přímo na podiu předvedl přípravu vepřové plumy, a diváci měli také možnost porovnat rozdíl  při ochutnávce čerstvě zpracovaného hovězího masa a 40 dní stařeného kusu masa.



Booking.com

Majitel restauce Bílá Kráva -Zdeněk Musil

Food Film Fest Praha 2018


Food film fest 2017

Zveřejnil(a) Cysnews.cz dne Sobota 28. říjen 2017