Provence Verte: francouzský jih chutná po vínu, olivách i medu

Méně známou částí Provence pro naše turisty je Provence Verte nalézající se nedaleko měst Nice, Cannes a Marseille. Jedná se o jižní část Francie, kde se pěstuje vinná réva, olivy, levandule – a nesmíme zapomenout na významnou produkci medu. Na místních malých i velkých vinicích pěstují různé odrůdy hroznů, z nichž vytvářejí vynikající vína. A právě do těchto míst se nyní podíváme.

Po hodině a půl letu z Prahy přistáváme v Nice a objevíme se na Azurovém pobřeží. Odtud pak po tříproudé dálnici pokračujeme přes Cannes do našeho místa Terres de Saint Hilaire nedaleko městečka Brignoles.

Již cestou z letiště jsme se zastavili v prvním z míst, kde můžeme degustovat víno a poté případně i zakoupit – v Correns. Zdejší místa jsou jedinečná a každý vinař se snaží svá vína nabízet trochu jinak, takže nezažijete stejnou degustační prodejnu po celém kraji. Zde je v nabídce víno z vinic, jež patří světoznámému hereckému páru Angelina Jolie a Brad Pitt.

Verte v francouzštině znamená zelené a to je jasná charakteristika této krásné a členité části Francie. Nekonečné řady zelených vinic s malebnou krajinou lemovanou na obzoru vrcholy pohoří jsou nezapomenutelným zážitkem.

Naším cílem bylo navštívit několik vinic, ale také i místo, kde včely vytvářejí specifický med, a chtěli jsme se i podívat do lisovny oliv. Pestrý program našeho prodlouženého víkendu nás zavedl na malé vinařství Clos de l´ Ours, nebo do vinařství, jež se rozkládalo na mnohem větší ploše zhruba o rozměrech osm kilometrů na délku a tři na šířku – jím bylo Les Terres de Saint Hilaire.



Každá vína zde měla svou charakteristickou chuť a vůni, i laik dokázal při degustacích poznat rozdíl. Projížděli jsme postupně po místních vinicích, ke kterým jsme se proplétali malými uličkami historických měst, a poté šplhali po kamenitých cestách až na odlehlá místa Verte Provence. Pro cestovatele a turistu je to veliký zážitek a vstřícnost místních vinařů je velmi příjemná. Velkou zajímavostí je sklízecí stroj na révu. Je to již zde léta zavedená součást sklizně a tak zpracování vinné révy probíhá bez zásahu lidské ruky .



Dalším neopakovatelným zážitkem byla návštěva včelařství v Les Ruchers du Bessillon. Byla to pro nás změna po degustacích vína navštívit toto místo a ochutnávat rozmanité druhy medu a to například akátový, kaštanový či levandulový. Měli jsme i možnost prohlédnout si úl přímo s místním včelařem. Dostali jsme včelařské obleky s kuklou a vydali se na prohlídku produkce medu v úlech. Další ze zážitků, na něž se nezapomíná.



Tato část Francie je velice pestrá. Většina suchozemců by si nejspíš řekla, že je lepší strávit pobyt u moře, jež je několik málo kilometrů odsud, leč opak je pravdou. Zde poznáváme Provence takovou, jaká je – bez hluku a shonu v přímořských letoviscích.

Naše obědy se odvíjely v duchu místních tradic a tak dvě hodiny byly časem stráveným při konzumaci místní pestré kuchyně – pokaždé utekly velice rychle. Stejný čas byl věnován i večeřím. Prostě klid a pohoda a žádný spěch je charakteristikou tohoto kraje. Příště se o tom přesvědčte sami.