Konstantinovy Lázně lákají k odpočinku i výletům do okolí


V Konstantinových Lázních můžete odpočívat i poznávat zajímavosti v okolí. 

Konstantinovy Lázně

je lázeňská obec ležící v západních Čechách, v okrese Tachov. Je vzdálena 39 km severozápadně od Plzně a 31 km severovýchodně od Tachova. Leží v nadmořské výšce okolo 520 m. Z jedné části je obec obklopena lesy, velkou část obce zabírá lázeňský park. Místní lázně se specializují na poruchy kardiovaskulárního systému, hlavní léčebné metody jsou založeny na využívání místní minerální vody s největším obsahem kysličníku – oxidu uhličitého ze všech pramenů v České republice.

Na okraji lázeňského parku stojí Kaple Panny Marie Lurdské z přelomu 19. a 20. Kapli nechala postavit žena Dr. Pankratze, který v té době lázně spravoval.

Wellness centrum Konstantin

Při návštěvě Konstantinových Lázní můžete využít nabídku wellness pobytů a relaxovat ve Wellness centru Konstantin, které se nachází v sousedství lázeňského domu Prusík. K dispozici je zde bazén s vířivkami, sauny, fitness centrum, masáže. V největším lázeňském domě Prusík si příjemně odpočinete v solné komoře, která se nalézá v přízemí budovy. Po relaxaci láká k posezení kavárna Srdíčko. Kromě kávy, zákusků a zmrzliny nabízí také široký výběr palačinek.

Lázeňský hotel Jirásek, který naleznete nedaleko železniční zastávky, má k dispozici vlastní bazén. Ve zdejší restauraci můžete ochutnat rybí i drůbeží speciality a také pokrmy ze zvěřiny.

Více informací naleznete ZDE

Přírodní koupaliště Hradišťský vrch

Lázně lákají nejen k odpočinku ale můžete se také vydat do okolí. Naučná stezka Hradišťský vrch vás dovede ke krásnému přírodnímu koupališti stejného jména situovaném v zatopeném čedičovém lomu. Nachází se 1 km od Konstantinových Lázní. Písečné pláže jsou doplněny nabídkou občerstvení. Parkování je možné v blízkosti koupaliště.

Přírodní koupaliště Hradišťský vrch

Pěší výlety do okolí

Vydáte-li se od rozcestníku turistických značek Konstantinovy Lázně – u nádrže po žluté turistické značce, lesní cesta vás zavede k poutnímu místu Panna Maria ve skále. Toto místo  usazené uprostřed skalnatého okolí je opředené legendou. Podle pověsti se v okolí ztratila dcera hajného z Poloučan. Když ji zde po  velmi dlouhém hledání konečně nalezli, vyprávěla, že si s ní hrála krásná zářící žena s malým chlapcem. Vděční rodiče zde nechali proto postavit sochu Panny Marie, k níž se chodili modlit lidé z širokého okolí.  Odtud vede žlutá turistická cesta do obce Podloučany. Dále pokračujete po silnici k loveckému zámečku Daňkov a  ke zřícenině hradu Gutstein.

Zřícenina hradu Gutstein

Zřícenina hradu Gutstein se nachází nad potokem Hadovka v nadmořské výšce 425 m n. m. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR. Je ve vlastnictví státu (správu zajišťuje Národní památkový ústav) a je přístupný veřejnosti. První písemná zmínka o hradu a jeho vlastníku je z roku 1319, kdy tepelský opat pronajal Jetřichovi I. z Gutštejna a jeho synu Sezemovi tři vesnice.

Zdroj: Wikipedie

Do Konstantinových lázní se můžeme vrátit zpět po silnici přes obec Okrouhlé Hradiště.

Naučná stezka Krasíkov-Ovčí vrch vás po zhruba 6 km dovede do obce Krasíkov, kde se nachází penzion Dvůr Krasíkov. Od penzionu stoupáte ke zřícenině hradu Krasíkov – Švanberk. Zřícenina hradu je volně přístupná. Z dálky upoutá věž kostela sv. Jiří. Z původního hradu za příkopem se zachovala pouze kulatá věž na konci ostrohu, část zdi přiléhajícího paláce a sklep s valenou klenbou. V předhradí stálo několik hospodářských budov. Na zbytcích věže byla vybudována kovová vyhlídková plošina.

V okolí Konstantinových Lázní se nacházejí naučné stezky i cyklostezky. Pokud se toto lázeňské městečko navštívíte, jistě zde naleznete místo pro odpočinek a relaxaci i řadu cílů pro výlety po okolí.