Mariánské Lázně zahájí o víkendu 10.-12. května již 206. lázeňskou sezónu

Mariánské Lázně, které jsou druhými největšími lázněmi v České republice a jedním z trojice západočeských lázeňských měst zařazených na seznam UNESCO, chystají otevření další lázeňské sezóny. Slavnostní Zahájení lázeňské sezóny, které má v Mariánských Lázních tradici již více než 200 let, proběhne tradičně druhý květnový víkend 10. – 12. května. Jeho součástí bude mimo jiné také svěcení pramenů, které vychází z prastarého zvyku našich předků, kteří na jaře vždy pečlivě čistili i malé studánky, natož pak vzácné a léčivé minerální prameny. V letošním roce to bude přesně 206 let od zahájení první lázeňské sezóny v Mariánských Lázních.  

Hlavním dějištěm slavností se stane opět mariánskolázeňská kolonáda a její blízké okolí

Víkendové oslavy nabídnou místním obyvatelům, lázeňským hostům a návštěvníkům města slavnostní svěcení a otevírání minerálních léčivých pramenů, slavnostní průvod v historických kostýmech, řemeslný a farmářský jarmark, koncert Západočeského symfonického orchestru, slavnostní mši a bohatý doprovodný program jehož součástí bude např. setkání s několika významnými historickými návštěvníky města, promenádní a kolonádní koncerty klasické, folklórní i moderní hudby, nedělní Švihácká cyklojízda, nebo světelná a laserová show.

„V roce 2023 navštívilo Mariánské Lázně více než 300 000 hostů, kteří zde strávili celkem přes 1,2 miliónu nocí. Z tohoto počtu tvořili 44 % čeští hosté, zatímco na druhém místě se umístili němečtí hosté s podílem 39 %. Celkový meziroční nárůst počtu hostů oproti roku 2022 činil 19 % a ve srovnání s obdobím před pandemií v roce 2019 dosáhl 3 %. V letošním roce pozorujeme opět pozitivní trend v návštěvnosti, zejména u českých klientů, kteří se znovu obracejí k lázním nejen kvůli léčení, ale i pro aktivní odpočinek v krásné krajině a v letních měsících kvůli příjemném klimatu, který poskytují okolní lesy,“ říká David Folprecht z Mariánskolázeňské asociace cestovního ruchu.

Zahájení lázeňské sezony v Mariánských Lázních

Slavnostní zahájení lázeňské sezóny

„Slavnostní zahájení lázeňské sezóny je pro nás tradiční symbolickou kulturně-společenskou událostí, která připomíná význam lázeňství pro naše město. Součástí letošních slavností bude jak tradiční svěcení pramenů, tak koncerty populárních kapel nebo laserová světelná show,“ doplňuje starosta Mariánských Lázní Martin Hurajčík.

„Mariánky získaly v loňském roce nově status klimatických lázní a jsou tak unikátním lázeňským městem v ČR, které využívá kompletní paletu přírodních léčivých zdrojů na jednom místě: minerální prameny, minerální oxid uhličitý, peloidy a nyní také klima. Věřím, že zájem o návštěvu Mariánských Lázní bude i nadále růst a že budou atraktivní a unikátní turistickou destinací pro všechny věkové kategorie návštěvníků,“ dodává Karel Kalivoda, generální ředitel Léčebných lázní Mariánské Lázně patřících do skupiny ENSANA.

Vybrané akce z programu slavnostního Zahájení lázeňské sezóny

Na programu slavnostního Zahájení lázeňské sezóny je v pátek 10. května od 19:30 slavnostní koncert Západočeského symfonického orchestru ve Společenském domě Casino. Zpívající fontána zahraje od 21:00 slavnostní skladbu Bedřicha Smetany Vltava a na lázeňské kolonádě čeká návštěvníky od 21:15 světelná show Kris Juggling. Hlavní část oslav proběhne na mariánskolázeňské kolonádě v sobotu 11. května. Slavnostní mši bude od 10:00 v kostele Nanebevzetí Panny Marie celebrovat J.M.P. Filip Zdeněk Lobkowicz, O.Praem., opat tepelský. Následně po mši od 11:00 se uskuteční Zahájení lázeňské sezóny 2024 – slavnostní ceremoniál-žehnání pramenům při kterém zazní také slavnostní skladba Zpívající fontány od Petra Hapky – Hudba pro fontánu. Prostřednictvím členů Divadla lidové tvorby z Mariánských Lázní se návštěvníci budou moci na kolonádě setkat po celý den s několika historickými návštěvníky města. Od 14:00 proběhne slavnostní otevření památníku Fryderyka Chopina.  Nová expozice významného polského hudebního skladatele a klavírního virtuosa bude otevřena ve zrekonstruovaném Domě Chopin. Součástí celodenního hudebního programu na kolonádě bude od 18:00 koncert populární zpěvačky Dasha za doprovodu kapely Pajky Pajk Quartet Martina Kumžáka a od 20:30 vystoupení nejlepší QUEEN tribute kapely v ČR Queenie. Sobotní program slavností zakončí od 21:50 na hlavním podiu kolonády velká laserová show. Nedělní hudební program na kolonádě bude pokračovat v režii učitelů a žáků ZUŠ Fryderyka Chopina Mariánské Lázně. Zazní dechový orchestr, akordeonový soubor, soubor zobcových fléten, komorní smyčcový soubor, folklórní soubor, jazzový soubor a jazzový orchestr. V rámci doprovodného programu budou po celý víkend k dispozici stánky s bohatým občerstvením, řemeslný a farmářský jarmark s lokálními výrobci a pěstiteli.

Mariánské Lázně

Mariánské Lázně, to jsou nádherné lázeňské parky, romantické kolonády a půvabné pavilony, příjemné kavárny a útulné hotely. Mariánské Lázně leží uprostřed překrásné a neporušené přírody chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Díky svému čistému prostředí mají statut tzv. klimatických lázní, tedy už jen pobyt na zdejším vzduchu je zdraví prospěšný. Město obdařené léčivými minerálními prameny a jedinečnou atmosférou, kterou si každý rok přijíždějí vychutnat tisíce návštěvníků. Místo, ve kterém se potkává historie s moderními způsoby, jak příjemně strávit dovolenou – lázeňským odpočinkem, ale také aktivně sportem, vycházkami nebo kulturním programem. Dominantou města je vedle lázeňských parků kolonáda se vznosnou litinovou konstrukcí a dřevěným kazetovým stropem. Nepřehlédnutelnou součástí lázeňské promenády je slavná Zpívající fontána, která každou lichou hodinu hraje jednu z mnoha slavných skladeb ze svého repertoáru. Ve večerních hodinách zážitek umocňuje efektní barevné nasvícení. Překrásnou přírodu Slavkovského lesa a okolí Mariánských Lázní lze nejlépe poznat při turistice, Nordic Walkingu nebo cyklistických vyjížďkách. Golfisté si mohou vychutnat hru na nejstarším hřišti u nás – osmnáctijamkovém hřišti Royal Golf Clubu Mariánské Lázně, oceněném titulem britské královny Alžběty II. V zimní sezóně je město rájem pro lyžaře. V okolí města je upraveno přibližně – 60 km běžeckých stop a sjezdové tratě v areálu „Skiareál Mariánky“ dosahují délky 1600 metrů a nabízí terény několika stupňů obtížnosti. Ve městě a jeho okolí vyvěrá na sto minerálních pramenů s obsahem oxidu uhličitého a minerálních solí. Jedná se o studené železnaté kyselky. K pitným kúrám se využívá zejména 6 hlavních pramenů: Křížový, Rudolfův, Karolinin, Lesní, Ambrožův a Ferdinandův. Díky své chemické rozmanitosti jsou vhodné k léčbě velkého spektra nemocí a nabízejí velice pestrou indikaci – léčbu onemocnění ledvin a močových cest, přes potíže dýchací, pohybového aparátu, zažívacího traktu, poruch metabolismu, gynekologická onemocnění včetně léčby neplodnosti, onkologická onemocnění, po léčbu kožních či nervových onemocnění. Základní léčebné postupy se skládají z pitné léčby a minerálních koupelí, suchých plynových koupelí a injekcí. Dále se využívají tzv. peloidy, neboli bahna a rašeliny podávané po ohřátí ve formě zábalů a obkladů.

Do Mariánek se dostanete velmi snadno, z Prahy cca 2 hodiny autem po dálnici D5 (Mariánské Lázně jsou vzdálené 28 km od Exitu 128). Městem prochází železniční koridor Norimberk-Cheb–Plzeň-Praha–Ostrava. Ze stanice Praha hlavní nádraží jezdí do Mariánských Lázní vlaky přibližně každé 2 hodiny a cesta trvá jen 2,5 hodiny.

 

Více informací naleznete ZDE

 

Víkend v Mariánských Lázních s folklorním festivalem a prohlídkou miniatur