DPP zadal studie prověřující prodloužení trasy metra A na letiště a trasy metra C do Čakovic

Praha, 22. listopadu 2017 – Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zadal studii, která by do konce roku 2017 měla prověřit možnost vedení metra A ze stanice Nemocnice Motol až na Letiště Václava Havla. Ve hře tak je řešení jednoho v současné době z nejdůležitějších úkolů v rozvoji dopravní infrastruktury české metropole. DPP také zadal studii prověřující možnost prodloužení severního konce trasy metra C ze stanice Letňany s cílem nového způsobu dopravní obsluhy oblasti Letňan a Čakovic.



Booking.com

Zajištění obsluhy ruzyňského letiště kapacitní kolejovou dopravou je vnímáno jako jeden z nedůležitějších úkolů. V  posledních letech je tento přístup zastáván i ze strany vlády ČR. Za základní formu dopravního napojení letiště na centrum města je dlouhodobě považována železnice. Konkrétně odbočka z modernizované železniční tratě Praha – Kladno, což bylo v územním plánu  zohledněno  již v roce 1999. Dále se zvažuje propojení Letiště Václava Havla s centrem pomocí odbočky z modernizované železniční tratě Praha – Kladno.

ilustrační foto

V přípravě prodloužení trasy metra A na ruzyňské letiště se v minulosti dospělo do stadia zajištění zpracování návrhu dokumentace pro územní rozhodnutí. Dále již činnost vzhledem ke změně náhledu na daný záměr nepokračovala. V současné době je vedením DPP zadána studie. Do konce tohoto roku prověří možnost prodloužení trasy  metra A  na ruzyňské letiště, k němuž došlo od zpracování původní, v některých aspektech  překonané dokumentace.

Stanice Nemocnice Motol

 

Dohodla jsem se s DPP, že tyto možnosti prověří. Ze závěrů studie by měl vyplynout odhad možných nákladů na toto řešení a rovněž časový odhad možné realizace. Závěry studie budou sloužit  k rozhodnutí, zda toto bude variantou preferovanou,“ říká pražská primátorka Adriana Krnáčová a navíc dodala: „Takovéto rozhodnutí by se pochopitelně muselo promítnout minimálně do Strategického plánu, Metropolitního plánu, Zásad územního rozvoje a Projektu udržitelné mobility.“