Vánoce

Symbol pražských Vánoc dnes opustil Staroměstské náměstí, dřevo z vánočního stromu se dále využije

 Obyvatelé a návštěvníci hlavního města si mohli užít rozsvícený vánoční strom na Staroměstském náměstí naposledy v sobotu 6. ledna na svátek Tří králů. V neděli ráno začali zaměstnanci Technologií hlavního města Prahy (THMP), které mají zajištění stromu na starosti, s jeho odstrojováním a deinstalací. Naporcovaný kmen stromu poputuje k vysušení a zpracování na fošny na pilu.

Read More

Vánoční Betlém v Hlinsku vykouzlí atmosféru vánočních obyčejů z dob minulých

Návštěvu Betléma v Hlinsku jsem již nějakou dobu plánovali a nemohli jsme si vybrat lepší čas než dobu vánoční. Betlém Vánoční nás zavedl do vánočně vyzdobených roubenek, které bývaly obydlím řemeslníků v 19. století. Zde jsme pocítili atmosféru adventních a vánočních obyčejů v období od poloviny 19. století do 30. let 20. století. Během prohlídky […]

Read More

Prohlídka Adventní čas na zámku Slatiňany navodila vánoční atmosféru a přinesla jedno překvapení

Vydali jsme se na zámek Slatiňany na prohlídku s názvem Adventní čas na zámku. Přišli jsme na nádherně vánočně vyzdobené nádvoří, kde jsme se zastavili u Betlému. Poté, co jsme vstoupili do vnitřních prostor dýchla na nás vánoční atmosféra, byť jsme zámek navštívili již v čase povánočním. Během prohlídky jsme měli možnost zažít, jak trávila […]

Read More

Praha je nejkrásnější vánoční destinací světa

 Česká metropole opět získala prvenství v americkém žebříčku nejkrásnějších vánočních míst na světě podle zpravodajského serveru U.S. News. Praha v něm předběhla evropské metropole Vídeň, Řím i Salcburk, lyžařský ráj Aspen nebo exotické Maledivy, které se umístily na druhém místě.

Read More

Provoz PID během vánočních a novoročních svátků

Během letošních vánočních a novoročních svátků a prázdnin bude tradičně upraven provoz Pražské integrované dopravy. Na Štědrý den bude Pražská integrovaná doprava jezdit podle sobotních jízdních řádů s ukončením denního provozu tramvají a autobusů cca v 18:00. Metro pojede až do půlnoci, večer ale v prodloužených intervalech. Od 25. do 26. prosince 2023 a 1. ledna 2024 bude PID v provozu podle nedělních jízdních řádů. O pracovních dnech, tj. 27.–29. prosince 2023 a 2. ledna 2024, bude jezdit PID podle prázdninových jízdních řádů. Na Silvestra bude PID jezdit podle nedělních jízdních řádů s úpravou provozu ve večerním období a s prodlouženým provozem metra.

Read More

HZS ČR – Rok 2023 se blíží ke svému závěru a s ním i naše minisérie preventivních rad a tipů.

 Tentokrát se zmíníme o příchodu Nového roku a SILVESTRu, který nemusí být nutně slaven se zábavní pyrotechnikou. Pokud se ale letos přece jen rozhodnete pro ohňostroj, buďte opatrní, ať k vám nemusíme.

Read More

Poslední noc v roce ožije centrum Prahy velkolepou party

Staroměstské náměstí bude slavit příchod nového roku ve velkém stylu. Návštěvníci oslav se protančí do roku 2024 sedmihodinovou show plnou známých hitů. Program bude připravený na poslední den v roce pouze na pódiu Staroměstského náměstí, kde se vystřídá kapela So Fine a DJ Daniel Kraus.

Read More

Česká televize hlásí rekord. Během svátků zaznamenala nejvyšší zájem diváků od začátku měření sledovanosti. Nejvyhledávanější byla štědrovečerní pohádka Klíč svatého Petra

Sváteční program České televize sledovala bezmála polovina všech diváků u obrazovek, letošní Vánoce se tak staly nejúspěšnější od začátku měření sledovanosti v roce 1997. U diváků nejvíce bodovala premiéra štědrovečerní pohádky Klíč svatého Petra, kterou si pustilo přes 2,93 milionu diváků (4+). Na Boží hod si premiéru příběhu Tři zlaté dukáty nenechalo ujít 2,3 milionu lidí (4+). Vysokou sledovanost měly i další vánoční pohádky jako Krakonošovo tajemství, Tajemství staré bambitky nebo Tři oříšky pro Popelku.

Read More

Vánoce a Nový rok v ZOO Praha: Vstupy za korunu a nadílka u zvířat

Na Štědrý den a oba vánoční svátky budou mít děti do 15 let vstup do Zoo Praha za 1 Kč. Na Nový rok potom všichni Pražané – prokázat se budou moci kartou či aplikací Lítačka. Počínaje dneškem až do 26. prosince mohou lidé nosit zvířatům jedlé dárky. Vítaná jsou jablka, mrkev či neslazené suché pečivo. Mezi svátky se mohou návštěvníci pražské zoo těšit také na tradiční nadílku u zvířat – od 27. do 29. prosince budou vybrané druhy dostávat neprodané vánoční stromky. Jak si s nimi poradí gorily, sloni nebo třeba papoušci?

Read More

Vánoční trhy v centru Prahy nabídnou poselství tradičních českých Vánoc a připomenou kulaté výročí legendární Popelky

Centrum Prahy se již tuto sobotu rozzáří mnoha světélky, která připomenou začátek adventu. Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí, které jsou největšími trhy v České republice, začnou už v sobotu 2. prosince. Svým návštěvníkům nabídnou pochutiny zejména z českých zdrojů, především pak svařené víno z ryze moravských hroznů odrůdy svatovavřinecké a české klobásy. Ve stáncích nebudou chybět tradiční vánoční ozdoby z dílen z celé země. Atmosféru doladí tradiční zvyky a pestrý program – letos poprvé na obou náměstích. Vánoční trhy, které potrvají do 6. ledna 2024, se také ještě víc zaměří na ekologii. Ozdoby na stromě vyrobí dekoratéři z recyklovaného materiálu, návštěvníci budou konzumovat z plně rozložitelných kelímků, příborů a brček a objeví se také sběrače na kelímky. Organizátorem je již po osmnácté společnost Taiko, a. s.

Read More