Vánoční atmosféra na hradu Valdštejn během lednové turistické vycházky v Českém ráji

Vánoce jsou sice již za námi, jejich atmosféru si mohli návštěvníci hradu Valdštejn nedaleko Turnova připomenout i během uplynulých dvou lednových víkendů.

Vánoční hrad Valdštejn

Vydali jsme se do okolní města Turnova a naším cílem byl hrad Valdštejn nacházející se na poblíž obce Polešany na trase Zlaté stezky Českého ráje označeného červenou turistickou značkou. Ke hradu se dostanete buď  po zmíněné hřebenové cestě od zámku Hrubá Skála, nebo vystoupáte po zelené turistické značce z parkoviště poblíž obce Polešany.  Užili jsme si nejen příjemnou lednovou procházku příjemnou krajinou Českého ráje, ale od 13 hodin byl hrad Valdštejn, k jehož bráně vede kamenný most zdobený sochami, otevřen pro veřejnost.

Nakoukli jsme do vánočně vyzdobené místnosti, kde jsme viděli nejen dárky pod vánočním stromečkem, ale také svátečně prostřený stůl s rybím servisem.

 

Svátečně vyzdobený hrad zahrnoval také expozici Aehrenthalské Vánoce. Zastavili jsme se také v kapli Sv. Jana Nepomuckého, kde vánoční atmosféru připomínal nejen betlém, ale také reprodukované vánoční koledy. V kapli jsme si prohlédli model této barokní kaple, jehož autorem je Ladislav Koucký, který zde byl kastelánem v letech 1981-2004.

 

Času na prohlídku jsme měli dost, protože hrad byl otevřen až do 15:30 hodin. Měli jsme štěstí i na počasí, takže se nám kromě vánočně vyzdobeného hradu naskýtaly také krásné výhledy na okolí. Hladoví turisté a návštěvníci hradu se mohli občerstvit v Hospůdce u hradu, kde se mohli na další cestu posilnit u okénka venkovního posezení před hospůdkou.

Hospůdka u Hradu

 

Protože návštěva hradu byla opravdu velmi milým zpříjemněním turistického výletu, dobrá zpráva je, že je plánováno otevření hradu i v průběhu následujícího víkendu.

Bližší informace naleznete ZDE

Hrad Valdštejn

Valdštejn (Waldstein) je zřícenina v okrese Semily blízko Turnova, v oblasti Českého ráje. Rodový hrad pánů z Valdštejna pochází z druhé poloviny 13. století. Je jedním z nejstarších hradů v tomto kraji.

Hrad postavila jedna z větví rodu Markvarticů asi v letech 1260 až 1280. Byl to zřejmě Jaroslav z Hruštice či jeho syn Zdeněk a Valdštejn se pak stal jejich rodovým sídlem, podle něhož oni i jejich potomci používali predikát páni z Valdštejna. Jsou označováni jako Valdštejnové.

Jaroslav z Hruštice (Hruštice byla tvrz u Turnova) zprvu používal jméno Jaroslav z Lemberka, protože byl příslušníkem rodiny Lemberků, třetím synem Havla z Lemberka. Havel z Lemberka pocházel z rodu Markvarticů, který získal v severních Čechách rozsáhlá území za pomoc Přemyslovcům. Matkou Jaroslava byla Zdislava z Lemberka, svatořečená v roce 1995.

Valdštejnové zde zůstali 100 let. Je např. znám Zdeněk z Valdštejna, dvořan krále Jana Lucemburského, Hynek z Valdštejna, který se roku 1336 zúčastnil vojenské výpravy českého krále do Litvy, a Jan z Valdštejna, jenž půjčil 1500 kop grošů markraběti Karlovi, pozdějšímu králi Karlovi IV.

Koncem 14. století sídlo získal rod Vartenberků, který patřil rovněž k rodu Markvarticů. S Jindřichem z Vartenberka se rozhodl vyřídit své účty husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova, který na jaře 1424 přitáhl s vojskem k Turnovu, dobyl jej, vyvrátil tamní klášter a dobyl i Valdštejn. Pak jej svěřil panu z Valečova, svému příteli, který zde roku 1427 uvěznil na rok prince Zikmunda Korybutoviče, kandidáta českého trůnu. V roce 1431 byl na hradu další přívrženec husitů Rameš Rozvoda ze Stakor (pak z Hrádku).

V letech 1438–1439 se hradu (i nedalekého sídla Kavčiny) zmocnily tlupy loupežníků a proto je oba v roce 1440 dobyla zemská hotovost. Střídání majitelů pokračovalo. Žili zde Šofové z Helfenburka a od roku 1514 Smiřičtí ze Smiřic. Kolem roku 1550 hrad při požáru lehl popelem.

Na sklonku 17. století se v zřícenině usadil poustevník Václav Holan Rovenský a začali sem docházet různí poutníci. Majitelé zdejšího panství Valdštejnové (vlastníci z let 1620–1821) a po nich i Aehrenthalové (1821–1945) ze zřícenin vybudovali romantické poutní místo. V roce 1713 vznikly kamenné schody, 1722 byla na prvním nádvoří vybudována kaple sv. Jana Nepomuckého a brzy poté i řada soch, roku 1817 pak vznikla kaplička sv. Jana Křtitele. Roku 1836 byla postavena vstupní brána za kamenným mostem, osazeným řadou soch.

Restauraci na hradě měla v nájmu rodina Čihulkova od roku 1923 do roku 1949. Poté byla zařazena do sokolského družstva Vzlet. Od druhé světové války centrum pro horolezce.

Zajímavosti

  •  Hrad se německy nazýval Waldstein, v českém překladu tedy Lesní kámen.
  • Obraz světce v kapličce je možná jedinou existující podobiznou Karla Hynka Máchy. Autorem malby z roku 1836 je František Mašek (Maschek, 1790-1862).
  • Na Valdštejně složil skladatel Josef Bohuslav Foerster oratorium Sv. Václav a Pátou symfonii.
  • V letech 1954 až 1958 zde působil spisovatel a básník Eduard Petiška.

Zdroj: Wikipedie

Pohled na Turnov a okolí z rozhledny Hlavatice

Od hradu Valdštejn nás Zlatá stezka Českého ráje označená červenou turistickou značkou dovedla k rozhledně Hlavatice. Tento pískovcový skalní útvar tyčící se nad Turnovem je vysoký 12 metrů. Ve druhé polovině 19. století se skále říkalo Zub času či Napoleonova hlava. Na vrcholu skály je vybudovaná vyhlídková plošina, na kterou jsme vystoupali po točitém schodišti.

Foto: JB Cysnews